• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nie mogę uruchomić Raspberry PI 3 B+

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,098 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2018 w Sprzęt komputerowy przez MatiPl01 Nowicjusz (120 p.)
Witam. W zeszłym tygodniu w piątek zakupiłem Raspberry Pi 3 B+. We wtorek tydzień później zainstalowałem system i rozpocząłem swoją przygodę z urządzeniem. Początkowo wszystko działało poprawnie, lecz dziś, podczas korzystania z malinki, nagle zgasła zielona dioda i połączenie zostało przerwane (użytkowałem przez ssh korzystając z VNC Viewer). Aby się upewnić, że to nie wina połączenia podłączyłem rpi do monitora, lecz nadal nie było żadnego obrazu. Wcześniej pojawiał się pulpit i miałem możliwość normalnego sterowania jak na komputerze (wgrałem system raspbian z graficznym interfejsem). Po odłączeniu przewodu zasilającego, przeinstalowałem system i upewniłem się, że wszystko jest dobrze podłączone (karta nie leży luźno w slocie). Od tego czasu nie widzę graficznego interfejsu oraz nie świeci się zielona dioda, wskazująca na pracę urządzenia. Nie wiem co jest przyczyną i mam pytanie, czy można to naprawić samemu, czy jest to wina urządzenia i wymaga serwisu. Proszę o rozpatrzenie i pomoc.   Z góry dziękuję i pozdrawiam.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2018 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Spróbuj użyć innego zasilacza.
Sprawdż, czy na samej płytce nie ma jakichś oznak przepalenia czegoś.
Jak to nie pomoże, to spróbuj jeszcze podłaczyć zasilanie 5v przez piny GPIO.
komentarz 4 sierpnia 2018 przez MatiPl01 Nowicjusz (120 p.)
A jak podłączyć przez piny, bo jestem początkujący dopiero i nie ogarniam dokładnie, który za co odpowiada.
komentarz 4 sierpnia 2018 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
No to weź sobie dokumentację, i znajdź pin 5v i pin GND, pod 5v podłączasz + z zasilacza, a pod GND -. Tylko pamiętaj, że musi to być napięcie 5v.
Na razie nie mam pod ręką zasilacza do rozwalenia, więc poczekam na odpowiedź na innym forum, a gdy nie będzie wyjścia spróbuję w ten sposób. Dodam jeszcze, że po sprawdzeniu miernikiem napięcia między 2. i 39. pinem, pokazuje niecałe 5V (powinno być 5V, ale błąd pomiaru może wynikać z niedokładności miernika)
Na wyjściu 5v z tego co wiem, otrzymujemy to samo co na wejściu. Upewnij się, że twój zasilacz napewno daje dobre napięcie. Spróbuj podłaczyć raspberry do innego zasilacza, albo podłącz je do portu USB w komputerze.
Z powerbanka i z kompa też nie rusza.
No to jedyna opcja, to spróbować z innym kablem USB, ale jak to nie zadziała, to podłaczenie zasilania do GPIO też nic nie da.
Wcześniej używany zasilacz nie ma odłączanego przewodu usb, więc użyłem innego (tego od powerbanka) i nic...

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 361 wizyt
pytanie zadane 14 czerwca 2018 w Mikrokontrolery przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 460 wizyt
pytanie zadane 11 września 2021 w Sprzęt komputerowy przez michasus Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 331 wizyt
pytanie zadane 3 października 2019 w Sprzęt komputerowy przez Cixo Gaduła (4,070 p.)

93,018 zapytań

141,984 odpowiedzi

321,282 komentarzy

62,364 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...