• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wyjść z diva PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
516 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2018 w PHP przez cyrus33 Użytkownik (680 p.)

Witam , mam taki pewnie dość prosty problem ale nie mam pojęcia jak to ugryźć . 

Zdjęcia tworzą się w pętli , i chciałby aby na naciśnięciu któregoś zdjęcia znikła cała treść diva " treść" i żeby została sama zmienna  $idobiektu żebym mógł w tym miejscy zaincludować inny plik 

 

<div class="tresc">
<!--jak przejść w to miejsce -->
<?php
require_once "connect.php" ;
$polaczenie = @new mysqli($host,$db_user,$db_password,$db_name);
$rezultat = @$polaczenie->query(sprintf("SELECT * FROM zdjecia WHERE typ='$ktorastrona'")); 

while ($row = mysqli_fetch_assoc($rezultat)) {
	
   $idobjektu =$row['id'] ;
	echo "<div class='kwadrat'><a href='#'><img src='{$row['idzdjecia']}'></a>$idobjektu

	
	</div>";

	
	
	}

	
echo "<div style='clear:both;'> </div>";

	$polaczenie->close();
	
	



?>

</div>

 

komentarz 1 sierpnia 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Czyli chcesz po kliknięciu zdjęcia wymazać cały content z diva tresc i podmienić na plik, który zaincludujesz?
3
komentarz 2 sierpnia 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Po co Ci te wszystkie małpki? Lepiej od początku naucz się panować nad błędami i je odpowiednio obsługiwać niż wyciszać, co więcej często te @ utrudniają debugowanie kodu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 1 sierpnia 2018 przez olekjs Gaduła (4,540 p.)

Jeśli dobrze zrozumiałem to najlepszym rozwiązaniem będzie AJAX.

1
komentarz 2 sierpnia 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Ten cały kod, pętle, łączenie z bazą itd. przenosisz do osobnego pliku. Potem dołączasz go instrukcją include albo require. I w tym dołączonym pliku wykonujesz cały ten kod, a zawartość jaką masz wyświetlić w divie zapisujesz w zmiennej. Potem wywołujesz tylko echo $zmienna; i gotowe :)

Mieszanie kodu PHP z HTML sprawia, że kod jest  mało przejrzysty. Gdy pracujesz w kilkuosobowym zespole i są graficy, frontendowcy, backendowcy to wtedy staje się to naprawdę ważne.
komentarz 2 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)
Albo jest też taka metoda, która nazywa się Twig :)
komentarz 2 sierpnia 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)

CenterPL, Widzisz na jakim poziomie jest autor... Jest Twig, MVC, frameworki i to są naprawdę świetne rzeczy, ale gdybyś zaczynał przygodę z PHP zacząłbyś od Twiga albo architektury MVC? 

komentarz 2 sierpnia 2018 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

To że ktoś zaczyna nie znaczy że jest usprawiedliwiony od głupot. Nikt nie każe korzystać z Twiga i implementować MVC na samym początku. Należy jednak pamiętać o tym, że warstwy się separuje i nie podlega to żadnej dyskusji, czy ustępstwom, bo ktoś zaczyna.

Szerzycie takie teorie, a potem powstają pytania z kodem; mieszanką SQLa i CSSa. Oczywiście do tego html4 bo najpierw trzeba poznać oldschoolowe tagi. cool

komentarz 3 sierpnia 2018 przez CenterPL Pasjonat (19,070 p.)

OdsetekGlupoty, pewnie nie, ale ja się PHP uczyłem lata temu i Twiga jeszcze nie było cheeky. Moim zdaniem problemem jest to, że brakuje szkolenia, gdzie uczy się PHP tak jak innych języków programowania. Obecnie wszędzie występuje on z tym nieszczęsnym HTML'em a potem wychodzą takie kwiatki. Wystarczy na początku nie wspominać, że takie coś jest możliwe. Być może takie istnieją, ja nie znam, już pomijam fakt, że nie mam też potrzeby za bardzo takich szukać.

0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
edycja 2 sierpnia 2018 przez Gambr

Jest taka metoda, konkretnie mówiąc wzorzec architektoniczny i nazywa się MVC. Nawet jeżeli obecnie nie chcesz implementować go w pełni, to mógłbyś chociaż oddzielić layout, od logiki biznesowej. Twój widok może być poprostu szablonem z  odpowiednimi divami, oczekującym na wypełnienie go danymi. Co do logiki, to przyda się obiekt o nazwie np DataBase do komunikacji z bazą danych, który tworzy odpowiednie połączenie i obiekt do fetchowania zdjęć np ImageFetcher korzystający z DataBase, którego metoda fetch($strona) zwróci Ci array rezultatów. Dopiero wtedy w widoku z html użyj foreach i wyświetl dane iterując przez tablicę rezultatów. Myślę, że to dobry krok i takie przynajmniej częściowe rozdzielenie warstwy aplikacji od prezentacji. 

​​​​​​​​

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 482 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 303 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2022 w JavaScript przez aaliskaa Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,063 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2018 w PHP przez Morthan Początkujący (410 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...