• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Zainstalowałem linuxa, czego najpierw powinienem się nauczyć?

+2 głosów
2,535 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
zamknięte 25 grudnia 2015 przez efiku
Tak jak w temacie, zainstalowałem Linuxa Ubuntu i tak się zastanawiam co powinienem wiedzieć na początek, czy uczyć się poleceń terminala? (chociaż nie wiem czy będę tak często z nich korzystać na początku), także mam dylemat i chciałbym prosić o jakieś nakierowanie.

Pozdrawiam
komentarz zamknięcia: Zamykam.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 4 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
No a co chcesz umieć?
komentarz 4 lipca 2015 przez Gandalf Obywatel (1,260 p.)
patrząc przyszłościowo myślę o administracji sieciami i serwerami
komentarz 4 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
W takim razie powinieneś zobaczyć wszystkie filmiki Unknow'a on sie w tym specjalizuje od lat.

https://www.youtube.com/user/uwteamorg/videos
komentarz 4 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Ciekawe za co dostałem minusa? Nie da sie banować tych debili??
komentarz 4 lipca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Każdy po kolei dostał, griefer sobie zabawę znalazł -,-
+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Ja zainstalowałem Linuxa po tym, jak kochana Vista się poraz kolejny postanowiła się powiesić. Wyszystkiego uczyłem się na bierząco, i uważam że to najlepszy sposób. Możesz oczywiście przeczytać jakąś książkę czy potężnego manuala, tylko po co? Jeżeli będziesz czegoś potrzebował, to się tego nauczysz. Na początek wystarczą komendy typu /sudo apt-get install/update/upgrade/  może ewentualne remove i kill. Reszta przyjdzie sama :)
komentarz 4 lipca 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
cd, pwd, ls -l, man, touch, rm, mkdir, rmdir - te polecenia to w zasadzie też elementarz, pewnie jeszczę parę by się znalazło.
Racja. Chociaż i tak przez większość czasu się klika, a podane przez Ciebie polecenia wbiłyby mu się pewnie do głowy podczas pierwszej kompilacji ze źródeł.EW należałoby dodać jeszcze cmake, make.
komentarz 4 lipca 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
To zleży, jak chcesz używać Linucha: czy do zwykłego klikania, czy też chcesz się nauczyć jak obsługiwać konsolę. Cmake, make to już zabawa raczej dla geeków.
Używać Linuksa, moim zdaniem, trzeba tak jak wszystko - skutecznie i szybko, a nie komplikować sobie zbędnie dla samego faktu korzystania "tylko z konsoli".
Autor (sądząc po tematyce forum), jest programistą. Wiele bibliotek trzeba ręcznie budować, a to nie jest wcale takie straszne. Każdy fan Pingwinka prędzej czy później musi coś kompilować ze źródeł. Chyba że mówisz o pisaniu skryptów do cmake, wtedy się zgadzam, robota nerda.
komentarz 14 października 2018 przez Tuxiarz Nowicjusz (190 p.)

@Dash,
 W identyczny sposób uczyłem się pythona chociaż wydaję mi się, że to był duży błąd.

+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
W sumie....to niczego.

Ubuntu jest dla prostych ludzi którzy potrzebują podstawowych rzeczy na komputerze.

To chyba że czyms kierujesz, np. programowaniem.

To podstawowa wiedza jest w internecie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 161 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2022 w Systemy operacyjne, programy przez emwu Użytkownik (540 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 258 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Blacha Mądrala (5,960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 215 wizyt
pytanie zadane 26 października 2015 w Systemy operacyjne, programy przez dariusz Obywatel (1,800 p.)

93,425 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,646 komentarzy

62,785 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...