• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nauka frameworka symfony

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
371 wizyt
pytanie zadane 29 lipca 2018 w PHP przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
Napisałem już pierwszego prostego cmsa w PHP, załapałem podstawy obiektówki. Chciałem przejść teraz do symfony. Na pierwszy rzut oka jestem przerażony. Cały dzień spędziłem na oglądaniu tutoriali, czytaniu dokumentacji, jednak nic nie potrafię z tego zrozumieć. Tak jak obiektówka z trudem weszła mi do głowy i nie mam już obecnie problemu z jej zrozumieniem to symfony mnie przeraża. Pisząc od 3-4 miesięcy kod w gołym PHP jestem obecnie przerażony i niczego nie rozumiem. Zupełnie nie potrafię się zabrać aby przenieść przykładowo swojego cmsa na frameworka albo aby napisać takiego samego tyle, że z wykorzystaniem frameworka. Po prostu czarną magią to się wydaję wszystko.

 

Niestety dobrych materiałów dostępnych po polsku jest bardzo mało, ogólnie materiałów po polsku jest bardzo mało. A chciałbym aby istniało wytłumaczenie tego jak dziecku. Może jest jakiś płatny dobry polsku kurs albo cokolwiek? Ktoś może zarzuci jakąś radą? :x Mnie obecnie symfony przeraża.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 lipca 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
Po prostu szukaj jak zrobić X element w tym frameworku

Przerzuć kod i na początku z frameworka korzystaj tylko do komunikacji z użytkownikiem, czyli zamiast $_POST i $_GET używasz metod i klas wbudowanych w framework

Później zamiast samemu bawić sie w połączenie z bazą użyj ORM - w tym przypadku jak pamiętam Doctrine

Później możesz używać metod do obsługi sesji, zamiast robić to $_SESSION

I tak stopniowo coraz dalej...

Pamiętaj też o tym, żeby kod był łatwy w przenoszeniu na inne frameworki
Możesz podczas nauki sobie zaszaleć budując większość aplikacji na frameworku, ale miej na uwadze to, że w rzeczywistym projekcie może zajść potrzeba zmiany frameworka i może być to problematyczne, jeśli jest z nim masa zależności
0 głosów
odpowiedź 30 lipca 2018 przez Smatix Obywatel (1,050 p.)
Na początek zabrałbym się za wzorzec MVC który Symfony po części wykorzystuje. Potem myślę że dokumentacja wystarczy do nauki. Może ten filmik ci trochę pomoże.
https://www.youtube.com/watch?v=GIkSwh9iAeQ
komentarz 30 lipca 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

wzorzec MVC który Symfony po części wykorzystuje.

No to się kiepsko zabrałeś laugh

komentarz 30 lipca 2018 przez Smatix Obywatel (1,050 p.)
Wydaje mi się że MVC może pomóc w zrozumieniu podstaw Symfony
komentarz 30 lipca 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Mi się wydaje że może utrudnić. Symfony traktuj jako cykl zamiany requesta na responsea.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 746 wizyt
pytanie zadane 22 kwietnia 2018 w JavaScript przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 154 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2019 w PHP przez michal_php Stary wyjadacz (13,700 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 271 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2019 w PHP przez sapero Gaduła (4,100 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...