• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kółko i krzyżyk (C++/SFML)

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
1,069 wizyt
pytanie zadane 28 lipca 2018 w Nasze projekty przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)

Cześć!
Napisałem grę w kółko i krzyżyk. Użyłem do tego własnego "silnika" bazującego na SFML. Więcej informacji znajdziecie w README na GitHubie smiley. Link do pobrania znajdziecie na stronie projektu, w jednej z zakładek (windows exclusive smiley). Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek sugestie, co do kodu jak i wyglądu gry. 

MenuGraekran zwycięstwa

 

Link do projektu

komentarz 30 lipca 2018 przez 10kw10 Pasjonat (22,880 p.)
Jakiego ide uzywasz?
komentarz 30 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Jak to budujesz?
komentarz 31 lipca 2018 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
@RafalS: Jest już otwarty issue na GitHubie w sprawie budowania - nie ogarnąłem jeszcze CMake, sam projekt jest zależny od innego, więc w tym momencie nie można go ręcznie skompilować.

@10kw10: Visual Studio 2017 Community

1 odpowiedź

+4 głosów
odpowiedź 30 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Czy aby dobrze to robisz ze w plikach .cpp dajesz tylko same nagłówki funkcji a w plikach .hpp dajesz ciało ?
komentarz 30 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Pewnie słyszałeś ale podlinkuje: One Definition Rule i ciekawy wątek. Ty akurat niczego nie ryzykujesz bo wszystkie metody zdefiniowane w ciele klasy są niejawnie inline, przez co nie można złamać ODR, ale mimo wszystko dla samej czytelności i trzymania się konwencji napisałbym to tak jak wszyscy.

komentarz 31 lipca 2018 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Wygodniej mi się pisze w taki sposób kod, ponieważ nie muszę skakać między deklaracją w .hpp, a definicją w .cpp. Zgadzam się, że kod traci na czytelności.
komentarz 31 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Co do skakania to korzystaj z funkcji IDE: https://stackoverflow.com/questions/2602682/is-there-a-shortcut-to-move-between-header-and-source-file-in-vc. Możesz też podzielić edytor na dwa okna.
komentarz 31 lipca 2018 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dzięki! Nie wiedziałem o tym skrócie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 423 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2016 w C i C++ przez Gracjan Pasik Obywatel (1,810 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w Nasze projekty przez karol928 Początkujący (320 p.)
+12 głosów
1 odpowiedź 497 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2018 w Nasze projekty przez rafal.budzis Szeryf (85,350 p.)

92,770 zapytań

141,695 odpowiedzi

320,518 komentarzy

62,107 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...