• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Własna strona internetowa + społeczność

Cloud VPS
+1 głos
698 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2015 w Nasze projekty przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)
zamknięte 10 listopada 2016 przez Dawid_Predecki

Witam!

Interesuję się programowaniem od dłuższego czasu. Oczywiście cały czas się uczę i doskonalę swoją wiedzę poprzez poradniki i kursy pana Mirosława :) Postanowiłem wykorzystać to co już umiem i stworzyć własną stronę internetową na której będę zamieszczał porgramy, które napiszę w C++, a poźniej w innych językach programowania. Stworzyłem również swój profil w G+ oraz na Twitterze (linki poniżej), na które was serdecznie zapraszam ;) Tam na bieżąco będziecie mogli śledzić moje postępy oraz komentować i wyrażać swoją opinię na temat mojej pracy. Jeszcze raz serdecznie zapraszam ;)

G+: https://plus.google.com/108701511812573558038/about   Twitter: https://twitter.com/dawid_predecki                                      

komentarz zamknięcia: Rozwiązne

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Jak znasz C++, łapnij trochę PHP i MySQL'a i napisz prosty CMS dodawania kodu w PHP'ie. Oszczędzisz dużo czasu, bez babrania się w kodzie przy każdym wpisie.
komentarz 4 lipca 2015 przez Dawid_Predecki Obywatel (1,610 p.)
Tak jak napisałem uczę się z kursów pana Mirosława. Tego jeszcze nie opisał, a ja na razie chciałem zrobić coś prostego i potem stopniowo ulepszać kod itp. Ale najprawdopodobniej doszukam tego o czym mówisz w innym kursie i spróbuję. Dzieki za radę ;)
komentarz 4 lipca 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Krecik jakiego kodu ?  Niech zrobi prosty cms  z iperacjami CRUD  wgrywaniem zdjęć, downloadem plików itd.
komentarz 4 lipca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Jak ma zamiar wrzucać kod na stronę jako posty. Standardową statyczną stroną musiałby cały czas HTML, HTML, HTML ... się można. Prosty CMS'ik na gotowcach i jedziemy, kod wrzuca w minutę.
Krecik, ale precyzuj, bo serio nie wiadomo o jaki kod pytasz (ja rozumiem już) ale dobrze  można to zrozumieć, żeby napisał rozszerzenie takie jak tu które przerabia kod na odpowiednik w jakimś języku dodając bb.

@autor jak byś coś pisał to zacznij od razu od PDO bo potem będziesz przerabiał całą pół kodu.

Co mam sprecyzować, człowiek będzie miał takiego "pseudo bloga" na którym będą posty w postaci kodu. Tak ja zinterpretowałem treść jego postu.

@up napisałem 975 linii kodu bez PDO, ale liczę się z tym, że to jeszcze będzie 2-3 razy do przeklepania. laugh

To co ty masz w tym kodzie ?  Mały cms to tak  z 250 linijek max.
komentarz 4 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
@Boshi fakt - mały cms to tak 250 linii kodu… CSS ;)

@Krecik a Jekyll? Build tools do wielu zastosowań są lepsze i lżejsze niż standardowy CMS (patrz: moja domowa)
@up, mówiłem o samej mechanice :)
@Comandeer jestem początkujący, na nic mi gotowce. Jak będę chciał coś przerobić na własne potrzeby to będzie koniec, a muszę mieć przecież pełną funkcjonalność.
komentarz 4 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,060 p.)
Ale przecież Jekyll jest tylko generatorem strony z szablonów - tutaj nie ma mowy o gotowcu, bo to i tak Ty tworzysz stronę.
0 głosów
odpowiedź 20 października 2016 przez matteo.web Użytkownik (700 p.)
O ile dobrze rozumiem Twój post i intencje to... Ja bym to rozwiązał w ten sposób.

Uczysz się C++ i chcesz zamieszczać swoje aplikacje na stronie, oczywiście, plus opis, zdjęcie i download. Tak to widzę. Jeżeli nie znasz PHP i MySQL ( bo np. to będzie dalszy etap nauki programowanie) to polecam najszybsze i mało kłopotliwe rozwiązanie.

Zwykły nie drogi hosting z obsługą php i mysql + domena (najlepiej taka, która Ci posłuży też w przyszłości). Następnie instalacja Wordpress (https://pl.wordpress.org/) + wtyczka np. SyntaxHighlighter Evolved (https://pl.wordpress.org/plugins/syntaxhighlighter/) do wklejania kodu. Cała reszta już jest w CMS Wordpress. Komentarze, SEO, Posty, Download i łatwe zarządzanie. Ten czas, który zaoszczędzisz wykorzystaj do dalszego szlifowania C++.

Mam nadzieję, że dobrze Cię zrozumiałem i pomogłem.

Pozdrawiam.
komentarz 20 października 2016 przez matteo.web Użytkownik (700 p.)
PS: Dopiero teraz zwróciłem uwagę na datę dodania, 4 lipca, to już trochę czasu minęło :)
1
komentarz 20 października 2016 przez Ehlert Ekspert (215,050 p.)
Odgrzałeś kotleta.
Akurat jest pora obiadowa :D
komentarz 20 października 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Całkiem niezły ten mielony był, ale lepiej usmaż świeże, a nie odgrzewaj jakichś sprzed roku :/
Wiem. Zwróciłem uwagę na datę dodania posta już po odpowiedzi. Mój błąd. Będę smażył świeże.

Pozdrawiam.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 487 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,256 wizyt
pytanie zadane 20 października 2016 w HTML i CSS przez matteo.web Użytkownik (700 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 530 wizyt

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...