• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Metoda pisania HTML i CSS

0 głosów
259 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2018 w HTML i CSS przez matoung Początkujący (430 p.)
Cześć,

Który sposób jest wg. Was lepszy?

1. Napisanie całości HTML i dopiero rozpoczęcie zabawy z CSS

2. Dodawanie CSS do każdego nowego elementu HTML, czyli np: po napisaniu menu w HTML od razu go stylujemy

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
wybrane 26 lipca 2018 przez matoung

Najlepsza

Ja preferuje opcję numer 2.

Ale staraj się przy tym nie myśleć o stronie jako o całości, lecz o pojedynczych komponentach. Na przykład menu, jakiś box z artykułem, jakiś box ze zdjęciem itp. itd. Myśl o komponencie w taki sposób, abyś mógł go wykorzystać np. w innym projekcie.

Oznacza to np. rezygnację z popularnych kiedyś resetów CSS czy zbyt mocnym uzależnianiu elementów od siebie.

Jednocześnie staraj się tak pisać CSS aby możliwie uniezależnić się od struktury html. To znaczy zamiast:

// html

<ul>
  <li>
    <a>xxx<.a<
  </li>
</ul>

// css
ul {}
ul > li {}
ul > li > a {}

styluj po klasach:

// html

<ul class="list">
  <li class="list__item">
    <a class="list__item__link">xxx<.a<
  </li>
</ul>

// css
.list {
  &__item {
    &__link {}
  }
}

W drugim przypadku dałem w css składnię SCSS ale to tak dla ciekawostki :)

Kod może nie najlepszy pod kątem BEM ale chodzi mi o zasadę. W drugim przypadku gdy np. zmienimy ul na ol to dalej css są ok i nic się nie rozwala.

Stylowanie po tagach osobiście toleruję tylko w przypadku pełnej enkapsulacji komponentu, np. gdy piszę w Angular ale i to nie zawsze.

komentarz 26 lipca 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,900 p.)

W sumie warto wspomnieć ze BEM wspiera najważniejsze praktyki. Czyli wszystko co zostało przez Tomka wymienione. (podział na komponenty oraz stylowanie tylko i wyłącznie po klasach) Z całego serca polecam naukę BEMa. Aby przedstawiony kod dostosować do metodologi BEM wystarczy zmienić klase list__item__link na list__link.

komentarz 26 lipca 2018 przez matoung Początkujący (430 p.)
Dzięki! To na pewno ułatwi mi sposób działania :)
komentarz 26 lipca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Nie zapomnijcie, że w większości przypadków webdeveloper dostaje projekt od grafika, który ma przełożyć na htmla i cssa, więc wszystko jedno, jaka metoda. Choć ja osobiście preferuję metodę pierwszą. Pisząc cssa nie muszę myśleć o htmlu.
komentarz 27 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)

@shotokan,

z tymi makietami od grafików to racja, co prawda czasami dyskusyjne są makiety RWD ale to poboczny temat, ale przyznam szczerze, że jak dostaję makietę na jakiś fragment aplikacji, który składa się np. z 10-15 komponentów to niezbyt chciałoby mi się dla każdego komponentu najpierw robić logikę, potem html i kończyć css... łatwo się zagubić. Jedyne co to fakt, że czasami dane dla widoków przygotowuję sobie bardziej kompleksowo ale to też zależy od konkretnego przypadku.

Wydaje mi się jednak, że łatwiej zapanować nad aplikacją gdy robi się pojedynczo wszystkie komponenty ale to oczywiście subiektywne oceny, każdy robi jak mu wygodniej i póki wszystko trzyma się w ryzach to jest oki :)

0 głosów
odpowiedź 26 lipca 2018 przez niezalogowany
Ja dzielę stronę na segmenty np. Nav/header i najpierw piszę strukturę w Html'u a potem to styluję.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 223 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2018 w HTML i CSS przez Rafał111 Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 515 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,179 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2020 w Systemy operacyjne, programy przez 12332112332121 Dyskutant (8,270 p.)

93,632 zapytań

142,556 odpowiedzi

323,056 komentarzy

63,139 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 2900p. - dia-Chann
  2. 2870p. - DziarnowskiJ
  3. 2827p. - Łukasz Piwowar
  4. 2783p. - raydeal
  5. 2758p. - Adrian Wieprzkowicz
  6. 2713p. - rucin93
  7. 2579p. - Łukasz Eckert
  8. 2523p. - Maurycy W
  9. 2459p. - CC PL
  10. 2082p. - Michal Drewniak
  11. 1885p. - robwarsz
  12. 1851p. - Mariusz Fornal
  13. 1811p. - rafalszastok
  14. 1600p. - Rafał Trójniak
  15. 1588p. - Tomasz Bielak
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...