• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

PROTEINAU Blog - Mój pierwszy blog w Vue.js

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
308 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2018 w Nasze projekty przez damenox Obywatel (1,400 p.)
edycja 30 lipca 2018 przez damenox

Witam,

Projekt PROTEINAU jest w początkowej fazie. 

Jako, że jest to mój pierwszy projekt w Vue.js, chciałbym prosić o ocenę tego projektu.

Wdrożony zostanie także tzw: adminpanel, w którym będzie można zarządzać artykułami, kategoriami, komponentami. Myślę także nad wprowadzeniem użytkowników, ich rolami, uprawnieniami itp.

Chciałbym także wprowadzić także możliwość konfigurowania stylów w szablonie, może zmiana szablonu. A także multi languages tu pewnie użyję i18n

Cały backend i api też jest moje, postawiłem to na jakimś darmowym hostingu.

Blog:

https://damianbialek.github.io/proteinau/#/

GitHub

https://github.com/DamianBialek/proteinau

 

UPDATE:

Wykonałem migrację do Nuxt-a. Nowe linki

GitHub:

https://github.com/DamianBialek/proteinau-nuxt

Blog:

https://proteinau-nuxt-yjjwylxxrq.now.sh

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 27 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Hmmm... tak trochę API nie odpowiada :P
komentarz 27 lipca 2018 przez damenox Obywatel (1,400 p.)
Naprawione, już odpowiada. Magia darmowych hostingów, tak znikąd wyłączyli domenę
komentarz 27 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
jedżi CI na mobile :).
komentarz 27 lipca 2018 przez damenox Obywatel (1,400 p.)
Z jakiej korzystasz przeglądarki ? U mnie na chrome, i na uc browser jest wszystko ok. Na zdjęcia nie zwracaj uwagi są wzięte byle jakie i "sztucznie" przycięte i rozciągnięte :P
komentarz 27 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

Dlaczego API nie jest obsługiwane przez store? Plusik, za ciekawy sposób rozszerzenia prototypu Vue, pewnie sam wykorzystam :). Fajnie jakby była animacja typu Splash, po przez fade-transition na przykład.

  this.$api.fetchArticle(this.$route.params.slug).then(response => {
                    this.article = response
                    this.loading = false
                })

Aż się prosi o Store :)

Szkoda, że nie ma żadnej logiki do powiązań arkuszami stylów ;/.

 <Articles :articles = "articles" :loading = "loading"></Articles>

Dlaczego tak? By obsłużyć preloader?

Pusty store? ;/ Dlaczego?

articles: 'https://bialko.000webhostapp.com/articles',

A jak będę chcial gdzieś indziej użyć, to ta konfiguracja nie zadziała. Brakuje konfigiracji developerskiej.

<script src="https://code.jquery.com/jquery-3.3.1.slim.min.js" integrity="sha384-q8i/X+965DzO0rT7abK41JStQIAqVgRVzpbzo5smXKp4YfRvH+8abtTE1Pi6jizo" crossorigin="anonymous"></script>

Wskaż miejsce, gdzie to jest wykorzystane.

<script src="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/popper.js/1.14.3/umd/popper.min.js" integrity="sha384-ZMP7rVo3mIykV+2+9J3UJ46jBk0WLaUAdn689aCwoqbBJiSnjAK/l8WvCWPIPm49" crossorigin="anonymous"></script>

Pooper?

Brak typu language, brak mikro-danych,schematiców, mety, sitemap, robot, szkoda, ze tytul nie jest generowany.

komentarz 27 lipca 2018 przez damenox Obywatel (1,400 p.)
Z tym prototypem to fajna sprawa jest :D Użyteczność duża

1. Wszystko co związane z api było w Store, ale były problem z załadowaniem artykułów, a mianowicie gdy się kilka razy pod rząd odświeżało się stronę z pominięciem cache(CTRL + F5) artykuły nie były w ogóle wczytywane. Zostawiłem je puste, bo będzie wprowadzone logowanie, i to będzie w Store siedziało

2. Co masz na myśli mówiąc logika powiązań arkuszy styli ? Dziwnie obsłużyłem ten preloader. Wcześniej było to w Store, i watch obserwował zmianę stanu. Gdy wyrzuciłem to z Store, to na szybko wymyśliłem takie coś

 3. Ładowanie jquery.js i popper.js jest żywcem wklejone ze strony bootstrap-a. Jak nie będę tego używał po prostu to usunę

Nad SEO dużo myślałem. Muszę wprowadzić pre-rendering albo ssr. I tutaj wybrałem migrację do nuxt-a
komentarz 27 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Zobacz, ile requestów API akceptuje, możliwe, że potraktował to jako atak.

Jak skończy się preloader, tak chamsko wskakuje artykuł :). Można jakąś przyjemną animacje.

SSr-y ssr-ami, ale tu brakuje podstawowych rzeczy dla serwisu. Jak będziesz migrował to daj znać o ile przyspieszyło aplikacje, bo sam jeszcze nie walczyłem z SSR :).

Podobne pytania

+4 głosów
2 odpowiedzi 213 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2019 w Nasze projekty przez Paweł Antyporowicz Stary wyjadacz (11,470 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2018 w JavaScript przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 415 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,094 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...