• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komputer nie wczytuje biosu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,368 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w Sprzęt komputerowy przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
Mój straty komputer chciałbym oddać dla rodziców, ale jest problem. Wyczyściłem go i następnie uruchomiłem. Działał, ale bios miał problem z załadowaniem. Po naciśnięciu klawiszy na klawiaturze system ładnie się załadował. Wyłączyłem więc go i poszedłem po płytę. Znowu spróbowałem odpalić ale nie poszło - bios się nie ładuje. Próbowałem wielu rzeczy ale nic z tego.
komentarz 24 lipca 2018 przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
Upewnij się dobrze że docisnąłeś i podłączyłeś każdy element lub że żaden się nie odłączył podczas czyszczenia.
komentarz 24 lipca 2018 przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
Po czyszczeniu działał - dopiero po uruchomieniu 2 odmówił.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Troszkę nie bardzo rozumiem - BIOS miał problem z załadowaniem, ale po naciśnięciu jakichś klawiszy na klawiaturze system operacyjny się załadował? Coś mi tutaj nie pasuje.

Możesz zaprezentować, opisać objaw tego "nieładowania się" BIOSu? Najlepiej w postaci jakiegoś nagrania wideo, choć może być to również zdjęcie (jeżeli uchwyci potrzebne informacje).
komentarz 23 lipca 2018 przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
Po włączeniu zapala się dioda i włącza wentylator i nic więcej. Normalnie powinna zaswiecic się dioda na klawiaturze i uruchomić monitor, ale nic takiego się nie dzieje. Jedyna oznaka to wentylator i dioda. Chodziło mi o to że po wciśnięciu klawiszy wyszedł z tego stanu, uruchomił klawiaturę, pokazał okno startowe biosu z i załadował Windowsa.
komentarz 25 lipca 2018 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Witam, Nie wiem czy temat jest zakonczony czy nie. Postaraj się kolejno podłączać urządzenia i sprawdzać czy coś mu nie przeszkadza w odpaleniu. Dodatkowo jak jest stary to pewnie wydaje jakieś dźwięki z głośnika. Nowe mają kody problemowe na wyświetlaczu lcd i do tego jest książka. Możliwe że jak się odpala i wydaję jeden krótki pik to może coś być między kartą graficzną albo spójrz czy jakiś kurz lub włos nie powoduje zwarć. Ciężko mi określić bo składanie komputera to nie 5 minut. Jak jest stary to może bateria biosowa jest słaba i niejest w stanie podtrzymać pamięci biosowej.
komentarz 25 lipca 2018 przez Jackob Obywatel (1,430 p.)
Zadziałało. Coś pomogło z tego ale nie wiem co. Problem rozwiązany.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 215 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2020 w Sprzęt komputerowy przez ElPeeL Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 422 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 920 wizyt
pytanie zadane 26 października 2019 w Sprzęt komputerowy przez luna22 Obywatel (1,420 p.)

92,960 zapytań

141,921 odpowiedzi

321,153 komentarzy

62,294 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...