• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ObservableCollection filtrowanie kolekcji

Object Storage Arubacloud
0 głosów
159 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2018 w C# przez ayo1001 Obywatel (1,890 p.)
zmienione kategorie 23 lipca 2018 przez Patrycjerz

Witam,

Mam taką oto kolekcję:

        public ObservableCollection<Projekt> Wartosc { get; private set; }

a w niej kolumny:

kolumna_1, kolumna_2, kolumna_3

Każda kolumna posiada jakaś wartość np.

1. kolumna_1= 5,06 , kolumna_2= 6,40 , kolumna_3= 12,58
2. kolumna_1= 2,46 , kolumna_2= 3,45 , kolumna_3= 14,58
3. kolumna_1= 9,37 , kolumna_2= 0,00 , kolumna_3= 36,46
4. kolumna_1= 0,00 , kolumna_2= 0,00 , kolumna_3= 0,00
5. kolumna_1= 0,00 , kolumna_2= 0,00 , kolumna_3= 0,00
6. kolumna_1= 0,00 , kolumna_2= 0,00 , kolumna_3= 0,00
7. kolumna_1= 2,17 , kolumna_2= 3,15 , kolumna_3= 73,85
....

Dodając wiersz pierwszy otrzymujemy: 24,04 drugi 20,49 i trzeci 45,83

i trzeba z: 

ObservableCollection<Projekt> Wartosc

wyświetlić tylko wiersze, których suma jest większa od 0,00

Jak powinna wyglądać funkcja, która zwróci mi te wartości do kolekcji?

1
komentarz 23 lipca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
Nie ten dział...
komentarz 23 lipca 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Dobry dział :) zmylił Cie c++ w kawałkach kodu
komentarz 23 lipca 2018 przez ayo1001 Obywatel (1,890 p.)
Wybaczcie. Miało być w dziale "c#" dzięki za poprawę.
komentarz 23 lipca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

@pulson666, nie, temat był w C/C++. 10 minut temu został przeniesiony.

komentarz 23 lipca 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Więc trafiłem jak już edytował :D

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 lipca 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
Zrób selet na tym

var x = Wartosc.Select(x => x.k1 +x.k2 +xk.2 == 0); Coś w tym stylu kombinuj
komentarz 23 lipca 2018 przez ayo1001 Obywatel (1,890 p.)

Właśnie kombinuję, możesz tylko wyjaśnić jak mogę dołączyć w Wartosc.Select w private void? Nie chce mi go załapać.

1
komentarz 14 sierpnia 2018 przez pulson666 Stary wyjadacz (12,560 p.)
@ayo1001 przepraszam, że tak długo :p dodałeś using System.Linq; ? Pewnie już rozwiązałeś problem ::)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 100 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2021 w C# przez krzysiek852 Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 577 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2020 w C# przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 271 wizyt
pytanie zadane 19 grudnia 2019 w C# przez seba Dyskutant (8,900 p.)

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,644 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...