• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Płynny for w javascript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
156 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2018 w JavaScript przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
Chcę zrobić w JS płynny for, w przedziale 28-44. Mam na myśli sytuację gdy zmienna liczy się od 28 i dojdzie do 44 to zaczyna wracać do 28 i tak z powrotem do 44.

Czy pętla for ma taką możliwość zaimplementowaną? A jak nie to mogę wsadzić tam ifa?

3 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 21 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Nawiązując do tego co napisałeś w komentarzu:

Chciałem aby tło diva zmieniało się płynnie od ciemno szarego do szarego i z powrotem.

to wg mnie zamiast kombinować z JS po prostu CSS:

https://codepen.io/Tomek_Sochacki/pen/gjgZPL

Taki przykład na szybko, ale chodzi o zasadę.

+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2018 przez niezalogowany
Możesz "wsadzić" tam if i zmniejszyć iterator do 28
+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2018 przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)

Do pętli for można wstawić tyle if'ów ile się chce smiley.
Chyba w tej sytuacji jeden if to najlepsze wyjście.

komentarz 21 lipca 2018 przez Q7V Gaduła (4,250 p.)

Mam takie coś

		function background(){
		var r, g, b;
		r=28;
		g=28;
		b=28;
		function dd(){for(let i=0;i<=16;i++){
		setTimeout(function(){r++;g++;b++;
		document.getElementById('header').style.backgroundColor="rgb("+r+","+g+","+b+")";
		},50*i);
		xd();
		}
		}
		function xd(){for(let i=16;i>=0;i--){
		setTimeout(function(){r--;g--;b--;
		document.getElementById('header').style.backgroundColor="rgb("+r+","+g+","+b+")";
		},50*i);
		dd();
		}
		} //28-44
		}

body ma onload tej funkcji i ona działa jak coś prostego w niej umieszczę, także to kwestia kodu. Chciałem aby tło diva zmieniało się płynnie od ciemno szarego do szarego i z powrotem. :P

4
komentarz 21 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Chciałem aby tło diva zmieniało się płynnie od ciemno szarego do szarego i z powrotem. :P

A nie lepiej spróbować pokombinować w CSS z @keyframes i animacją ustawioną na infinite?

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,691 wizyt
pytanie zadane 17 stycznia 2017 w JavaScript przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 223 wizyt
pytanie zadane 30 grudnia 2017 w JavaScript przez Sandwitch Użytkownik (630 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,717 wizyt

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,598 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...