• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co umieścić w pliku connect.php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
686 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2018 w PHP przez dobre.rece Nowicjusz (200 p.)
Dobry wieczór, tworzę plik connect.php

($host,$user,$pass,$db_name)

czy w tym pliku również umieścić wykonanie połączenia

($conn= new mysqli (....);

if($conn->connect_error) {....} ) czy w plikach .php po dołączeniu connect.php? Czy ma to większe znaczenie?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2018 przez Gucci Gaduła (4,580 p.)
Witaj,

To zależy co chcesz osiągnąć. Możesz dane do połączenia umieścić w osobnym pliku czyli właśnie np connect.php (nie musisz wykonywać połączenia) następnie odwołać się do nich za pomocą funkcji require podczas tworzenia połączenia co jest dobrą praktyką. Wynika to z tego względu, że jeśli twój projekt będzie miał wiele plików w których będzie połączenie do bazy i np będziesz chciał zmienić hasło to będziesz musiał edytować wszystkie pliki, a tak masz wszystko w jednym pliku, który można edytować dla wszystkich połączeń. Powinieneś również zainteresować się biblioteką PDO która praktycznie staje się standardem jeśli chodzi o łączenie z bazami w PHP.

Pozdrawiam
komentarz 21 lipca 2018 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)

następnie odwołać się do nich za pomocą funkcji require podczas tworzenia połączenia co jest dobrą praktyką

Raczej dobrą praktyką będzie używanie autoloadera w standardzie PSR-4 (Composer) - na dobrą sprawę w aplikacji powinien się znajdować tylko jeden require. Natomiast dane potrzebne do nawiązania połączenia z bazą lepiej trzymać w pliku konfiguracyjnym, np .ini. 

0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2018 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Osobiście polecam zrobić Plik connection / config i w nim umieścić tylko zmienne potem można zrobić klasę DB do obsługi połączenia korzystającą np z PDO i z niej korzystać w modelach, providerach itp i w niej np zrobić require. Albo zrobić klasę connection po której by dziedziczyła klasa DB wtedy unikniesz require a wszystko będzie w oparciu o autoload i namespace

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 320 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 461 wizyt
–1 głos
3 odpowiedzi 642 wizyt
pytanie zadane 11 października 2016 w PHP przez saturn Nowicjusz (200 p.)

92,674 zapytań

141,577 odpowiedzi

320,046 komentarzy

62,038 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...