• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie c++, opanowany kurs. Co dalej?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,034 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
zmienione kategorie 20 lipca 2018 przez Arkadiusz Waluk
Cześć, mam problem. Mam 14 lat i jestem w połowie kursu pana Mirosława o obiektowym c++. Chciałbym uczyć się programowania ale po tym kursie c++ nie wiem czego będę mógł się zaczepić. Java, może programowanie webowe? Czego powinienem się uczyć? Pomoże mi ktoś zrobić "plan" nauki programowania, czy mam się zagłębiać w jakiś język (jaki?) czy może liznąć kilku języków?
komentarz 20 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Zła kategoria (Rozwój zawodowy)

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
wybrane 21 lipca 2018 przez Piotr Błaszczak
 
Najlepsza

Problem z programowaniem jest taki, że większość rzeczy można napisać na 100 sposobów. Poznanie tych 100 sposóbów (narzędzi: możliwości języka, skladni, bibliotek) jest względnie proste. Ciężki jest dopiero drugi krok - nabranie doświadczenia w decydowaniu jak i kiedy z tych narzędzi korzystać.

Bez urazy, ale jeśli Twoje jedyne doświadczenie z C++ to połowa kursu Pana Zelenta to jesteś dopiero na początku pierwszego kroku.

Zupełnie jak z nauką języka angielskiego - znajomość samych słówek i gramatyki nie jest równoważna z biegłym posługiwaniem się tym językiem.

Jeśli C++ nie zniechęcił Cię od samego początku to proponuje opanować go przynajmniej na średnim poziomie zanim zmienisz technologie. Nawet jeśli później zmienisz język to przyjdzie Ci to o wiele łatwiej, więc czasu na pewno nie stracisz.

Jeśli znasz podstawy podstaw to możesz zacząć pisać jakiś swój kod, a braki wyjdą w trakcie. Wymyśl sobie jakąś aplikacje i ją napisz. Na początek może to być coś bardzo prostego w konsoli - np program do rozwiązywania sudoku. Później coś większego z GUI - np aplikacja szyfrująca pliki.

Algorytmike możesz podszlifować rozwiązując zadania na SPOJ.

Dodatkowo co na pewno warto ogarnąć:

  • nowsze standardy C++
  • prace z dokumentacją - wybierz biblioteke i coś w niej napisz; w moim przypadku był to SFML
  • podstawowe zasady pisania czystego kodu
  • wzorce projektowe
komentarz 21 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Dobrym pomyslem jest tez implementowanie struktur danych. Takich jak np dynamiczna tablica - std::vector czy lista std::list.
+2 głosów
odpowiedź 20 lipca 2018 przez Piotr Jasiński Bywalec (2,120 p.)
No dobra. Jeśli już jesteś po kursie to powinieneś mieć opanowane podstawy teraz w tym momencie musi się poważnie zastanowić się co chcesz robić bo to co zaczniesz pisać na początku najbardziej ciebie ukształtuje. Sam miałem ten problem zadawałem pytania np. "W co pójść?" "Web/App/Gry?" I to naprawdę nie tak dawno będzie już pół roku od tego czasu.

 Tak naprawdę tylko ty znasz na to pytanie odpowiedź my możemy tylko powiedzieć co się przydaje w poszczególnych dziedzinach ale to w czym będziesz czuć się dobrze tylko ty możesz wiedzieć. "Plan nauki" Hmm... Ucz się pisząc tylko tak się możesz czegoś nauczyć. Zagłębić w jakiś język tu nadal zostaje pytanie na które musisz sobie odpowiedzieć co chcesz robić.

Ale pamiętaj żadna z wybranych dróg nie będzie prostsza od drugiej. Niektóre faktycznie będą łatwiejsze w starcie

(Front-end) ale nadal późniejsze zagadnienia nie będą tak proste. Co do lizania języków to szczerze nie polecam przesiadania się z jednego na drugi to zły nawyk jeden raz jeszcze ok ale późniejsze zmienianie języków co miesiąc to głupota wierz mi sam popełniłem ten błąd. Polecicie jakieś języki nadal co chcesz robić? Jedynie mogę powiedzieć tyle:

Web: Html, Css, Php, Javascript, Python, SQL

App: Java,Python,C++, C#, SQL

Gry: C++(Unreal Engine), C# (Unity) , Python (mniej popularny w tym przypadku ale można się pobawić)

Mam nadzieje że to jakoś ci pomoże :)
komentarz 20 lipca 2018 przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
Dzięki wielkie! Myślę, że pujdę teraz w Jave i SQL, warto przed tym się uczyć pythona czy od razu Javy?
komentarz 21 lipca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,080 p.)
dlaczego w web jest php i python
a nie ma np c# albo javy? też masowo używane, a nawet nie zdziwiłbym się gdyby większość c# i javy na rynku, to były właśnie backendy aplikacji webowych

jest jeszcze np ruby, ale tego nie ma aż tak dużo
on gdzieś tam jest, ale dużego wyboru w firmach nie ma

no ale c# i java - tutaj w każdym większym mieście znajdzie się kilka firm robiących web w tych językach
+2 głosów
odpowiedź 20 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
Ten kurs jest tak "PODSTAWOWY" I TAK  mało uczy programowania w C++,  że dalej bym rozwijał się bo dopiero raczkujesz :D i znasz PODSTAWY - podstaw....
komentarz 20 lipca 2018 przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
Ok, czyli siedzieć w c++? Czy może znając te podstawy zacząć się uczyć np. Javy i w nią się zagłębiać? A może jakiś inny język?
komentarz 20 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
stary zagłębiać w Jave... stary żeby  ją ogarnąc to też trzeba lat... ja mam za sobą 6000 godzin na gicie a powiem że jave znam 3/5 ...

to są dwie inne technologie: nie wiem co chcesz robić, ale "poznać i umieć język to sobie daj lata" poznawaj bilbioteki twórz aplikacje itd...
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Jeśli chciałbyś iśc w C++ to polecam książkę Język C++ Szkołą programowania Prata, Jeśli chodzi o pythona który jest mega przyjemnym i łatwym do nauki językiem to polecam ten kurs:

https://pl.wikibooks.org/wiki/Zanurkuj_w_Pythonie
komentarz 21 lipca 2018 przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
Jakiego jezyka polecasz się uczyć? Chciałbym pogrzebac w Javie ale nie wiem jak zacząć i czy nie lepiej poszerzać wiedzy o c++
komentarz 21 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Czemu akurat Java ? Ja na towim miejscu szlifował bym C++ i uczył sie Pythona.
komentarz 21 lipca 2018 przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
Ok, polecasz jakiś kurs/książkę do Pythona?
+1 głos
odpowiedź 20 lipca 2018 przez Jason_Nr_1 Bywalec (2,980 p.)
Super! Jezyk C++ opanowales ! A jak stoisz z Angielskim? Propozycje:

Praca w terminalu:
terminal bashowy (Linux/OS X/ Archi Linux)
wiersz poleceni CMD (Widows)

GitHub:
SSH i obsluga PuTTV

Framework  JS:
Ember.js,

Pokoleji i bardzo czesto
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)
Java to głównie praca przy utrzymaniu w korpo za pomocą springa, i jakiegoś orm'a. Na jvm(maszyna wirtualna na której uruchamiana jest java), są już lepsze języki od javy np. kotlin lub scala (ją odradzam, z takim zapleczem będzie BARDZO ciężko). C++ jest trudne, i ma wąskie grono zastosowań (mikrokontrolery, symulacje fizyczne, silniki gier, aplikacje nastawione na wydajność). Jeśli chodzi o frontend, to sytuacja jest niestabilna, masz javascript (lub nakładki np. typescript), html, css oraz frameworki javascript (react, vue, angular). Technologie szybko się tam zmieniają, trzeba być na bieżąco. Do backendu możesz użyć praktycznie dowolnego języka. Obecnie używa się tam głównie Javy (i inne jvm języki), C#, Pythona (polecam na początek), Php (odradzam, większość tutoriali uczy jakiegoś żartu, a nie php pisanego obecnie). Są nowe trędujące języki, w które na początku bym się nie pchał (Go, Elixir). Jest też AI i Machine Learning, tu obecnie rządzi python.

Jak widzisz jest tego masa, więc warto się ukierunkować, bo wszystkiego nie da się ogarnąć. Jesteś młody, więc masz czas i możesz poskakać po technologiach i zorientować się, co cie interesuje. Ja od siebie polecam pythona, prosty, da się w nim zrobić prawie wszystko (nie do wszystkiego jest najlepszy), i ma dużo tutoriali, oraz javascript, też szerokie grono zastosowań, bardziej skomplikowany (ja bym powiedział dziwny).
komentarz 21 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

 Php (odradzam, większość tutoriali uczy jakiegoś żartu, a nie php pisanego obecnie).

Ale przecież PHP nie trzeba uczyć się z tutoriali - można z np. dokumentacji czy z angielskich stron (nasz forumowy administrator też rozwija kurs PHP w którym kod jest pisany z najnowszymi standardami). Odrzucanie języka, bo nie ma w nim dobrych kursów jest jak odrzucanie całego programowania bo trzeba znać angielski.

komentarz 21 lipca 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)
Odradzam, nie tylko ze względu na poradniki. Nic do języka nie mam, ale naprawdę, po prostu są ciekawsze alternatywy. Wersja 7 poprawiła sporo rzeczy w php, ale sporo "gówna" zostało. Nie widzę za bardzo wielu przeciwwskazań do pisania w tym języku, ale nie widzę też jakiegoś argumentu za. Zawsze kiedy ktoś gdzieś krytykuje php, to dostaje odpowiedzi, że nie jest taki zły, jeszcze nie widziałem opinii "php jest dobry uczcie się go". Jeśli chce się robić stronki dla siebie to podobne efekty w podobnym czasie można osiągnąć w innych technologiach, w których pisze się ciekawiej i łatwiej się to potem skaluje. Jeśli jest coś co wyróżnia php innego niż $ przy zmiennej, to napisz bo jak mówiłem jeszcze nie widziałem żadnego feature'a php, którego by mi brakowało w innym języku.
komentarz 21 lipca 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)

Plus pomijam fakt, że zastosowanie php to 99% web, a reszta wymienionych przez mnie języków ma o wiele szersze spektrum zastosowań. 

komentarz 21 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Może są lepsze alternatywy - można zrobić stronę w Pythonie ale po co? Python jest szybki, ma bardzo dobrą wydajność nadaje się do tworzenia skryptów czy AI, i to tworzenie stron IMO jest tam wepchane bez sensu. Podobnie w PHP można zrobić skrypt pseudo CRONa do wykonywania jakichś zadań ale po co? PHP to język przeznaczony do webówki i robienie w nim takich rzeczy jest w mojej opinii bez sensu. A co do różnic między językami: https://forum.pasja-informatyki.pl/348526/obiektowe-podejscie-php-roznica-wzgledem-c?show=348531#a348531
komentarz 21 lipca 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)
Python sam w sobie jest wolny, wydajność ratuje to że prawie wszyskie biblioteki do ai / machine learning są napisane w c i mają api pythonowe. A co do argumentu "po co?", to go nie rozumiem, strony w pythonie za pomocą np. flask'a robi się wygodnie, i wcale nie wydaje się "wepchnięte na siłę". Python to język ogólnego przeznaczenia, a php webowego. Jak dla mnie to że osoba początkująca, może się nauczyć 1 prostego języka, i spróbować sił we wszystkim, jest lepsze od uczenia się języka do stron, do ai, do skryptów.
komentarz 21 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)

flask'a robi się wygodnie,

Strony za pomocą PHP też robi się wygodnie - zależy od upodobań i nawyków.

 Jak dla mnie to że osoba początkująca, może się nauczyć 1 prostego języka, i spróbować sił we wszystkim, jest lepsze od uczenia się języka do stron, do ai, do skryptów.

Ale i tak nie wykorzysta wszystkich możliwości danego języka - nie jest możliwe żeby jedna osoba dobrze robiła strony, boty a potem jeszcze AI. To, że będzie coś umieć nie oznacza, że będzie to robić dobrze. 

komentarz 21 lipca 2018 przez nantl Nowicjusz (200 p.)

Ale i tak nie wykorzysta wszystkich możliwości danego języka - nie jest możliwe żeby jedna osoba dobrze robiła strony, boty a potem jeszcze AI.

Jest różnica między "spróbować" i "dobrze robić wszytko". Jak mówiłem osoba, która jeszcze dobrze nie wie co ma robić, będzie miała o wiele prościej, popróbować na 1 języku. Załóżmy, że osoba ABC zaczyna programować, i chce wybrać ścieżkę. Ma opcję 1 - nauczyć się pythona i po kolei próbować różnych rzeczy, zdecydować, w oparciu o własne doświadczania. Opcja 2 - Uczy się, php do backendu, javascript do frontu, pythona do ai i machine learning, jakiś r do data mining. Ile czasu więcej zajmie jej podjęcie decyzji? Jeśli na początku wybieramy 1 język, to nawet ucząc się ai, które nam się nie spodoba, nie marnujemy czasu, bo poprawiamy znajomość języka i możemy korzystać z tej wiedzy dalej. Jeśli osobie by nie podszedł backend to czas na naukę php poszedł by w las.

Ja nie jestem za nauką 1 języka i siedzeniem w nim do śmierci. Jak dla mnie, każdy powinien "ogarniać"  2 / 3 - Jakiś ogólnego przeznaczania, funkcyjny i JavaScript jeśli robi w webie.

Podsumowując wybranie na początek np. Pythona jest lepszym wyborem od php bo pomaga się ukierunkować, jeśli ktoś wie, że chce robić backend i spodoba mu się php, to nie widzę przeciwwskazań do pisania w nim, lecz wpychanie go każdemu, na początek bez podania alternatyw, prowadzi do takich kwiatków, jak ktoś mi ostatnio na redditcie napisał że php to najlepszy język backendowy, i w programowaniu współbieżnym lepiej sprawdza się od języków funkcyjnych.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 464 wizyt
+4 głosów
5 odpowiedzi 1,026 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 382 wizyt

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,598 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...