• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pomoc przy zapytaniu SQL

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
211 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2018 w SQL, bazy danych przez P0Y3B Nowicjusz (220 p.)
<?php 
	require_once "conect.php";
	$zapytanie = "INSERT INTO `rachunek` (`LP`, `Przedmiot`, `Ilość`, `Cena` , `Bilans`) VALUES ('', 'Nazwa Przedmiotu', '2', '500', 'Plus')";
$idzapytania = mysql_query($zapytanie);
	?>

Co muszę jeszcze dodać aby ten plik dodawał rekord do bazy

komentarz 20 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)
Mamy za mało informacji. Pokaż kod w pliku conect.php.

Pokazuje się jakiś błąd?
komentarz 20 lipca 2018 przez P0Y3B Nowicjusz (220 p.)
<?php 

    $mysql_server = "xxx"; 
    $mysql_admin = "xxx"; 
    $mysql_pass = "xxx"; 
    $mysql_db = "xxx"; 
	
    @mysql_connect($mysql_server, $mysql_admin, $mysql_pass) 
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.'); 

    @mysql_select_db($mysql_db) 
    or die('Błąd wyboru bazy danych.'); 


?>

Nie pokazuje błedów, oczywiście zamiast XXX wstawiam prawidłowe dane.

komentarz 20 lipca 2018 przez Velta Maniak (51,890 p.)
Nie pokazuje błędów, bo używasz operatora, który ignoruje błędy.
komentarz 20 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Już nie wspominając o tym, że taka funkcja może nie istnieć.
komentarz 20 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Zły język bloczka z kodem (PHP)
komentarz 20 lipca 2018 przez OdsetekGlupoty Pasjonat (15,360 p.)

@P0Y3B, Usuń te @ które masz przed funkcjami i wtedy sprawdź czy jakiś błąd się pokazuje. Nie wiem czy to istotne, ale podłączasz kod z pliku conect.php (prawidłowy zapis to connect.php.

komentarz 21 lipca 2018 przez P0Y3B Nowicjusz (220 p.)
wywaliłem @ i brak błędów, plik nazywa sie conect.php
komentarz 21 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Polecam ogarnąć PDO + z jakiej wersji PHP korzystasz?
komentarz 21 lipca 2018 przez P0Y3B Nowicjusz (220 p.)
Rezygnuje z tego ;p Nie znam SQL, wole zlecieć wykonanie skryptu.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2018 przez goramarcin Użytkownik (740 p.)
edycja 20 lipca 2018 przez goramarcin
Na początku musisz wykonać połączenie do bazy danych. Jeśli połączenie jest poprawne i działa to możesz przejść do tworzenia zapytania.

Możesz zastosować takie sprawdzenie do poprawności połączenie za bazą danych

$polacz = mysql_connect($mysql_server, $mysql_admin, $mysql_pass)
    or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.');
    // łączymy się z bazą danych
    $db = mysql_select_db($mysql_db, $polacz)
    or die('Błąd wyboru bazy danych.');

Co do samego zapytania to ja bym go napisał tak:

Pierwsza pozycja LP to jest klucz podstawowy w tej tabeli  ? jeśli tak to nie potrzeba do niego nić wpisywać sam się będzie uzupełniał. Jeśli to klucz podstawowy to pewnie w bazie danych ma wartość AUTO_INCREMENT.

w tym zapytaniu pominąłem LP

    $zapytanie = "INSERT INTO rachunek ( Przedmiot, Ilość, Cena , Bilans) VALUES ( 'Nazwa Przedmiotu', '2', '500', 'Plus')";

możesz też zastosować krótszą formę:

INSERT INTO rachunek VALUES (’Nazwa Przedmoitu′, ‘2', ‘500’, ’Plus′);

 

Możesz jeszcze skorzystać z takiego zapisu

   $zapytanie = "INSERT INTO rachunek SET Przedmiot = 'Nazwa Przedmiotu', Ilość= '2',  cena= '500', bilans = 'Plus'";
          

Posprawdzaj wszystkie nazwy, może jakaś literówka się wkradła.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,424 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2018 w SQL, bazy danych przez lukii1717 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 144 wizyt
pytanie zadane 16 sierpnia 2015 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
4 odpowiedzi 374 wizyt
pytanie zadane 14 sierpnia 2018 w SQL, bazy danych przez fipooo Bywalec (2,880 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...