• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Konkatenacja Stringa i tablicy

0 głosów
74 wizyt
pytanie zadane 19 lipca 2018 w C# i .NET przez MsMaciek123 Pasjonat (16,910 p.)
zamknięte 20 lipca 2018 przez MsMaciek123

Witam, mam sobie pętle foreach i tablicy lvl1, lvl2, lvl3, jak mogę zrobić for'a aby pokolei wykonywał foreach'a na innych tablicach. Nie chcę używać switcha, bo to będzie nie optymalne.
 

for(int i=1; i<=15; i++){
     foreach(string linia in lvl1){
      //bla bla bla bla.....
     }
}
//Próbowałem tak:
for(int i=1; i<=15; i++){
     foreach(string linia in lvl+i){
      //bla bla bla bla.....
     }
}
//i tak:
for(int i=1; i<=15; i++){
     foreach(string linia in "lvl"+i){
      //bla bla bla bla.....
     }
}
//i jeszcze kilka razy zamieniając inta na stringa.

 

komentarz zamknięcia: zrobiłem tymczasową tablice "wczyt" i do niej wrzucam tablice "lvl"+i przez switcha
1
komentarz 19 lipca 2018 przez Secrus Nałogowiec (31,820 p.)
Tablica tablic i iterowanie po elementach?
komentarz 19 lipca 2018 przez MsMaciek123 Pasjonat (16,910 p.)
Ale jak bym miał zmienną "warlvl" (ma wartość 4) i chciał uruchomić raz foreach'a, to jak mam uruchomić na tabeli o nazwie "lvl4".

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2018 przez DeadSeal Nowicjusz (140 p.)
using System;
using System.Reflection;
 
namespace ConsoleApp2
{
    class Program
    {
       
        static void Main(string[] args)
        {
            // Instancja klasy z poziomami
            var lvlClass = new LvlClass();
 
 
            for (int i = 1; i <= lvlClass.NumOfLvls; i++)
            {
                // znajduje tablicę po nazwie
                var currentLvl = (int[])lvlClass
                    .GetType()
                    .GetField("lvl" + i)
                    .GetValue(lvlClass);
 
                foreach (var linia in currentLvl)
                {
                    //bla bla bla bla.....
                }
 
            }
 
 
        }
    }
 
    // Klasa z poziomami
    class LvlClass
    {
        // Poziomy (muszą być ustawione na publiczne,
        // żeby znaleźć je po nazwie,
        // chyba, że użyjesz BindingFlags.NonPublic)
        public int[] lvl1 = new int[] { 1, 2, 3, 4 }; // losowe liczby
        public int[] lvl2 = new int[5];
        public int[] lvl3 = new int[5];
 
        // Ilość poziomów
        public int NumOfLvls { get; private set; } = 3;
    }
}
komentarz 20 lipca 2018 przez MsMaciek123 Pasjonat (16,910 p.)
Feature `auto-implemented property initializer' cannot be used because it is not part of the C# 4.0 language specification

 

0 głosów
odpowiedź 20 lipca 2018 przez RafalS VIP (110,660 p.)
Nie da się tego zrobić ładnie. Ja bym zrobił tablice tablic.

Jeśli jednak upierasz się przy dobraniu się do zmiennych llv1 llv2 llv3... to możesz użyć refleksji, poczytaj na necie jak to dziala, albo tutaj:

https://stackoverflow.com/questions/5053521/getting-variable-by-name-in-c-sharp

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 276 wizyt
pytanie zadane 7 maja 2016 w PHP, Symfony, Zend przez Filip31411 Dyskutant (8,870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 93 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2018 w C# i .NET przez mpaw Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 54 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2017 w C# i .NET przez Rout Bywalec (2,030 p.)
Porady nie od parady
Wynikowy wygląd pytania, odpowiedzi czy komentarza, różni się od tego zaprezentowanego w edytorze postów. Stosuj więc funkcję Podgląd posta znajdującą się pod edytorem, aby upewnić się, czy na pewno ostateczny rezultat ci odpowiada.Podgląd posta

64,071 zapytań

110,467 odpowiedzi

231,381 komentarzy

47,836 pasjonatów

Przeglądających: 184
Pasjonatów: 7 Gości: 177

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...