• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

laravel migracja bazy danych

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
425 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w PHP przez Wojtek85 Nowicjusz (230 p.)

Witam. Nie mogę zmigrować bazy danych na localhost z projektu laravel. Wyskakuje mi taki błąd:

 

Air-Wojciech:logsys LordWojtek$ php artisan migrate

   Illuminate\Database\QueryException  : SQLSTATE[HY000] [2054] The server requested authentication method unknown to the client (SQL: select * from information_schema.tables where table_schema = logsys and table_name = migrations)

  at /Users/LordWojtek/Desktop/logsys/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connection.php:664
    660|         // If an exception occurs when attempting to run a query, we'll format the error
    661|         // message to include the bindings with SQL, which will make this exception a
    662|         // lot more helpful to the developer instead of just the database's errors.
    663|         catch (Exception $e) {
  > 664|             throw new QueryException(
    665|                 $query, $this->prepareBindings($bindings), $e
    666|             );
    667|         }
    668| 

  Exception trace:

  1   PDOException::("PDO::__construct(): The server requested authentication method unknown to the client [caching_sha2_password]")
      /Users/LordWojtek/Desktop/logsys/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connectors/Connector.php:68

  2   PDO::__construct("mysql:host=127.0.0.1;port=3306;dbname=logsys", "root", "", [])
      /Users/LordWojtek/Desktop/logsys/vendor/laravel/framework/src/Illuminate/Database/Connectors/Connector.php:68

  Please use the argument -v to see more details.

 

Wszystko mam dobrze zainstalowane i pozmieniane w pliku .env 

O co tu chodzi? Proszę o pomoc

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
PDO::__construct(): The server requested authentication method unknown to the client [caching_sha2_password]

https://stackoverflow.com/questions/49083573/php-7-2-2-mysql-8-0-pdo-gives-authentication-method-unknown-to-the-client-ca

komentarz 19 lipca 2018 przez Wojtek85 Nowicjusz (230 p.)
No niestety to nie to, bo sprawdzałem na różnych serwerach, ale dziękuję za odp.
0 głosów
odpowiedź 4 sierpnia 2018 przez Gambr Dyskutant (7,530 p.)

Laravel ma niestety buga w migracjach. Aby go naprawić musisz nadpisać domyślną długość stringa w AppServiceProviderze

Zobacz tutaj  artykuł pokazuje krok po korku jak to zrobić 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 439 wizyt
pytanie zadane 21 listopada 2017 w PHP przez kordix Gaduła (3,910 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 344 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w PHP przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 285 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2019 w PHP przez kasia101 Początkujący (290 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...