• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

mój pierwszy program niechce sie skompilować

Object Storage Arubacloud
–2 głosów
210 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2018 w Java przez MorukanS Nowicjusz (140 p.)

 

public class HelloWorld {
	public static void main(String args[]) {
		System.out.print("Hello World! Witaj Świecie!");
	}
}

 

1
komentarz 18 lipca 2018 przez Tomasz Rogalski Bywalec (2,800 p.)
Hej, nie jesteśmy wróżkami tylko programistami. Nie pomożemy jeżeli nie podasz screena/komunikatu.
komentarz 18 lipca 2018 przez Tomasz Rogalski Bywalec (2,800 p.)
Kod jest poprawny, błąd masz gdzie indziej, z IDE lub Java.
komentarz 18 lipca 2018 przez MsMaciek123 Pasjonat (24,760 p.)

@MorukanS, 

Nie wiem, pisałem tylko w C++ i C# ale strzelam. Może polskie litery? Może brak jakiejś biblioteki? Nazwa pliku musi być taka sama jak nazwa klasy czyli "HelloWorld.rozszerzenie".

komentarz 18 lipca 2018 przez J0ker Pasjonat (15,400 p.)

@MorukanS, dlaczego print a nie println w "System.out.print"?

komentarz 18 lipca 2018 przez hun1er76 Stary wyjadacz (11,960 p.)
No tak, różnica pomiędzy print a println w tym przypadku ma kolosalne znaczenie :>

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 lipca 2018 przez niezalogowany
kompilujesz w konsoli? czy nazwa pliku jest taka sama jak nazwa klasy? słowo public musi być. czy po wpisaniu javac wyświetla się błąd czy opcje?
0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2018 przez !!!!!!!! Obywatel (1,010 p.)
1. Czy przy deklaracji nazwy klasy podczas jej tworzenia nie zmieniłeś potem nazwy na HelloWorld?

Kiedyś tak zrobiłem i też miałem takie problemy;

2. Czy w dalszych wierszach przykładowo 6+ albo w osobnym oknie klasy w twoim projekcie nie masz zadeklarowanej drugiej klasy oznaczonej jako "public" jeżeli tak to usuń słowo public przed class?

Jeżeli nic nie pomoże przeinstaluj program albo zmień np;. na eclipse.
–1 głos
odpowiedź 17 lipca 2018 przez niezalogowany
nawiasy kwadratowe po string a nie po args
komentarz 17 lipca 2018 przez MorukanS Nowicjusz (140 p.)
nie pomogło
komentarz 18 lipca 2018 przez Tomasz Rogalski Bywalec (2,800 p.)
edycja 18 lipca 2018 przez Tomasz Rogalski

@Mieczkynski, Nie wiesz jak się deklaruje tablice w Javie. Twój komentarz nic nie wnosi. Sprawdź co piszesz zanim udzielisz odpowiedzi. Każdy z 4 poniższych przykładów jest poprawny:

String []args

String[] args

String args[]

String... args

FYI

1
komentarz 18 lipca 2018 przez niezalogowany
W Javie dosyć dawno nie pisałem więc już wszystkiego nie pamiętam, ale sporą część pamiętam. To akurat zapomniałem.
–1 głos
odpowiedź 17 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Usuń słówko public przed class HelloWord. Powinno teraz działać.
komentarz 17 lipca 2018 przez MorukanS Nowicjusz (140 p.)
Nadal nie działa

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 224 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2018 w Java przez MorukanS Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 252 wizyt
pytanie zadane 17 września 2020 w C i C++ przez KumberTwo Dyskutant (8,270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 293 wizyt
pytanie zadane 26 września 2018 w C i C++ przez Mick_SQ6IYV Obywatel (1,020 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...