• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie Raspberry Pi i Arduino

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
378 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Mikrokontrolery przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Chcialbym zbudowac drona. Z tego co odnalazlem musialbym ogarnac Raspberry Pi i Adruino. O ile Linuxa w miare ogarniam (Podobno uzywany w Raspberry) o tyle nie mam pojecia jak mialby on dzialac z Arduino. Po co to i to? Skoro Raspberry jest wlasciwie mini komputerem to po co nam jeszcze mikrokontroler?

No i standardowe pytanie. Podobno mozna uzywac JS do programowania Arduino. Jak to jest wydajne nie wiem, ale myslalem nad nauka nowego jezyka do tego projektu. Wiem ze da sie C i C++ ale myslalem nad Go. Znalazlem cos takiego jak gobot i niby ma jakies tam cos pod Arduino. Ale nie wiem czy jest sens isc w cos tak dzikiego. Ciekawi mnie opinia kogos kto bawil sie juz w Arduino. Link tutaj https://gobot.io/documentation/platforms/arduino/

I ostatnie pytanie czy sa jakies emulatory modeli zeby mozna bylo to sprawdzac na symulatorach bez wydawania hajsu na sam hardware?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
wybrane 17 lipca 2018 przez Alex.Ironside
 
Najlepsza
Zaczne troszke od końca, do programownaia arduino można uywać nie tylko JS ale i pythona tak zwany micro python. Co nie zmienia faktu że nie jest to za wydajne. Samo Arduino nie jest takie 100% wydajne jeśli chodzi o język ale trzzeba wziąść pod uwagę jak upraszzcza niż dłubanie w asembleże wiec jest ok. Arduino nie jest tak drogie samo w sobie wiec polecam zakupić i przetestować. Jeśli chodzi o programowanie w GO są takie nakładki jednka ja tobie, osobie początkującej odradzzam gdyż w okół takich nowotworów jest bardzo mała społecnzość, jeśli czegoś nie będziesz umiał to mało kto będzie ummiał ci z tym pomóc. Jeśli chodzi o fakt wykożystania Rasbery pi i Arduino. Widzisz Arduino to całkowicie inna płytka od Rasbery. Rasery to taki komputer już wyzszy poziom, nie posiada sprzętowych pwn lub ma ich tylko 2. Zaś arduino ma znacznie więcej takich zalet. Rasbery to mini komputer ma system i można na nim przeprowadzać skomplikowane oblicczenia zaś Arduino to prosty mikroprocesor który moze wykonywać proste operacje oraz w łatwy sposób używać 1-wire i2c czy SPI czy UART oraz PWN.
komentarz 16 lipca 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
Dzieki za obszerna odpowiedz! Wiec zostaje chyba tylko kwestia jezyka. Zostac przy C++ i nie wariowac?
komentarz 16 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Ja ci polecam nauke C++ i pythona. Na Rasbery jest mnustwo skryptow do doronow w Pythonie. Co do C++ to ten freamwork Arduino jest mega podobny skadniowo do C++.
+1 głos
odpowiedź 16 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Kolega poniżej dobrze napisał. Arduino to raczej kicha jeśli chodzi o wydajność, ale projekty na tym powstają i nawet latają:) . Raczej celuj w R. PI lub podobne. Temat nie jest trywialny, może zanim zbudujesz urządzenie od A do Z to kup sobie gotowego drona, np. francuskie BEBOP-y można programować w Pythonie, pobaw się w jego programowanie, poznaj SDK, a później zabierz się za swój robiony od zera.

Oprogramowanie do dronów można zrobić prawie we wszystkim, ostatnio widziałem projekt na YT w Elixir i Nerves. Ale też widziałem różne projekty w Py, C++, Java, Rust i Go.

 

Tu jest kopalnia wiedzy na ten temat:  https://diydrones.com/
komentarz 16 lipca 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,880 p.)
To nie potrzebuje Arduino do sterowania ta cala elektronika?
komentarz 16 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Nie jest wymagane czy niezbędne, możesz użyć innego hardware-u.

Jak zajrzysz na forum https://diydrones.com/ to na Arduino i jego klonach powstało sporo projektów, ale są też na innych płytkach. Jak nie wiesz zupełnie jak się za to zabrać, to na Allegro można kupić kity do złożenia, z gotowca jest mniej radochy co prawda, ale....

Rzuć okiem: https://www.youtube.com/results?search_query=DIY+drone&sp=EgIQAw%253D%253D

Tu sentdex zrobił drona na Raspberry Pi (python): https://www.youtube.com/watch?v=g7SjuTzH44c&list=PLk5osPy4f_U8Muv7KwCvg5C5wtEcCIjjf
komentarz 16 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Wiesz jest mnustwo sterowników. Arduino jest najpopularniejsze.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 366 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2023 w Mikrokontrolery przez MichaelM Bywalec (2,440 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 108 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 352 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...