• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zmiana wartości zmiennej w zależności od danych w bazie

0 głosów
74 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2018 w Java przez must Bywalec (2,980 p.)

Cześć. Potrzebuje ustawić zmienną 

isAvailable

na true, jeżeli w rubryce available jest '1', a jeżeli '0' to false. Potrzebuje do tego, by przerwać wykonywanie metody.

Mam coś takiego, zmienna jest false wtedy gdy jest '0' w danej komórce w kolumnie available, gdy jest '1' to nie pojawia się nic.

Wiecie jak to naprawić? 

public void rentACar(RentingACar rentingACar) throws SQLException {
        boolean isAvailable;
        {
            preparedStatement = connection.prepareStatement("SELECT available FROM car WHERE available='0' AND brand=?");
            preparedStatement.setString(1, rentingACar.getBrand());
            result = preparedStatement.executeQuery();
        }
        while (result.next()) {
            isAvailable = result.getBoolean("available");
            System.out.println(isAvailable);
        }

        /*if (isAvailable) {
            preparedStatement = connection.prepareStatement("insert into rentcar" + "(brand,namee,surname,rentDate,clientNumber)" + "values(?,?,?,?,?)");
            preparedStatement.setString(1, rentingACar.getBrand());
            preparedStatement.setString(2, rentingACar.getName());
            preparedStatement.setString(3, rentingACar.getSurname());
            preparedStatement.setString(4, rentingACar.getRentDate());
            preparedStatement.setInt(5, rentingACar.getClientNumber());
            preparedStatement.executeUpdate();

            preparedStatement = connection.prepareStatement("update car " + " set available='0'" + " where brand= ? ");
            preparedStatement.setString(1, rentingACar.getBrand());
            preparedStatement.executeUpdate();
        } else {
            System.out.println("There is no " + rentingACar.getBrand() + "in our car rental!");
        }*/
    }

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2018 przez Wiciorny Mędrzec (198,980 p.)

debugger... boolean primitywny zawsze bedzie false :) więc to że false działa wgl może powodować, że zmienna :

- nie ma wartości więc jest false jako prymityw

- wynik zapytania jest błedny stąd 0 - > tez jest false

- inny czynnik po prostu nieudanej operacji :) - > narzędzie debugger.

 

Druga sprawa program nie sprawdza tego na bierząco ... 

while (result.next()) {
            isAvailable = result.getBoolean("available");
            System.out.println(isAvailable);
        }

dopiero jak przeleci przez wszystkie rekordy w pętli 

/*if (isAvailable) {
            preparedStatement = connection.prepareStatement("insert into rentcar" + "(brand,namee,surname,rentDate,clientNumber)" + "values(?,?,?,?,?)");
            preparedStatement.setString(1, rentingACar.getBrand());
            preparedStatement.setString(2, rentingACar.getName());
            preparedStatement.setString(3, rentingACar.getSurname());
            preparedStatement.setString(4, rentingACar.getRentDate());
            preparedStatement.setInt(5, rentingACar.getClientNumber());
            preparedStatement.executeUpdate();
 
            preparedStatement = connection.prepareStatement("update car " + " set available='0'" + " where brand= ? ");
            preparedStatement.setString(1, rentingACar.getBrand());
            preparedStatement.executeUpdate();
        } else {
            System.out.println("There is no " + rentingACar.getBrand() + "in our car rental!");
        }*/

wykona się to? A co jeśli ostatni rekord bedzie false? 

 isAvailable = result.getBoolean("available");

wtedy to zawsze bedzie false / to samo w przypadku kiedy nie wykona się nic- rzadne polecenie 

 

 boolean isAvailable;  // set? but not used? nie do końca -  if zostanie pominięty tak czy siak null pointer nie bedzie bo boolean jest prymitywny 

komentarz 15 lipca 2018 przez must Bywalec (2,980 p.)
hmm... rozumiem, że od razu przypisuje się mu false.

Ale wynik zapytania jest prawidłowy, znajduje tam '0', dlatego nie wiem czemu jest nadal false.

Czy może to być spowodowane tym, że available w bazie mam jako char, a nie jako bit(1)?
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2018 przez must Bywalec (2,980 p.)

Zrobiłem coś takiego i działa, ale wydaje mi sie, że ten sposób z któym się borykam jest prostszy i wydaniejszy.

int count = 0;
        boolean isAvailable = true;
        {
            preparedStatement = connection.prepareStatement("SELECT COUNT(0) FROM car WHERE available='1' AND brand=?");
            preparedStatement.setString(1, rentingACar.getBrand());
            result = preparedStatement.executeQuery();
        }
        while (result.next()) {
            count = result.getInt(1);
        }
        if (count < 1)
            isAvailable = false;

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 17 października 2015 w PHP przez maciej.szarlat Użytkownik (710 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 131 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt

86,526 zapytań

135,279 odpowiedzi

300,596 komentarzy

57,276 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...