Witam,
przymierzam się do kupna swojego pierwszego laptopa do pracy. Chciałbym, żeby to był używany Macbook, ale jak patrzę na podobne cenowo inne laptopy(ale nowe), to podzespoły mają zdecydowanie lepsze. Z drugiej strony, wiele osób chwali Macbooki za to, że mają słabsze podzespoły, a działają tak samo dobrze/stabilniej. Nie do końca jestem pewien używanych laptopów, bo na pewno będą posiadać ślady użytkowania, które mogą mi nie odpowiadać. Ciężko mi ocenić czy dany laptop starczy mi do pracy, ponieważ w życiu nie używałem laptopów. mój obecny komputer: 8GB DDR3, fx 6300, gtx 960 i do większości rzeczy starcza, jednak mobilność, to mobilność, a w domu nie będę miał za bardzo kiedy być.
Może ktoś z was posiada Macbooka, albo innego laptopa i mógłby się wypowiedzieć ? Tutaj w skrócie moje wymagania/cena:
Przeznaczenie: frontent/backend + ewentualnie gry Paradoxu(eu4, ck2, tzn. zdecydowanie bardziej procesor/ram, niż karta graficzna), chciałbym, żeby pożył te parę lat bez problemów.
Cena: 2500 minimum, 3000 tak optymalnie, max 3500zł
System: Jeśli Macbook, to wiadomo, jeśli inny laptop, to bez systemu(mam windowsa10, poza tym korzystam też z linuxa), jak będzie, to się nie obrażę, ale pewnie zawyży cenę
Dysk: 240GB SSD, to taki minimum bym chciał, choć mam obecnie postawione 2 systemy na 256GB SSD na pół i daleko im do zajęcia całego miejsca(choć trzeba powiedzieć, że mam 1GB HDD na gry i tego typu rzeczy, ale stoi praktycznie pusty), dlatego może jednak 128GB SSD starczy ?
Karta graficzna: starczy zintegrowana, choć jeśli będzie, to też się nie obrażę,
Ekran: ciężko mi powiedzieć, nie używałem laptopów, wiec nie wiem który będzie najodpowiedniejszy dla mnie. 13-14' mają Macbooki, nie wydają się małe, ale taki najbardziej standardowy to chyba 15.6'.
Wygląd: fajnie by było, gdyby sam laptop nie był "wielki", taki lekki design, myślę, że za tą cenę dałoby się już znaleźć takie, chociażby widziałem huawei matebook D, którego design mi odpowiada.