• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Proces nauki kodowania WEB

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w HTML i CSS przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
Witajcie. Mam wielki dylemat. Od jakiegoś czasu ucze się kodowania od Pana Mirosława. Przestudiowałem całe kursy HTML i CSS oraz odcinek #0 i #1 z kursu Bootstrap. Niestety - zapewne z przyczyny braku czasu kursy wychodzą rzadko, co jest zrozumiałe, więc trudno uczyć się z dwóch źródeł na raz. To tak jak dwie różne podstawy programowe w szkole. Do rzeczy - nie wiem co dalej. Czego powinienem się nauczyć, co poćwiczyć, co robić, a czego nie. Nie mam od kogo zasięgnąć takiej porady, więc pisze tu. Dla jasności - jestem młody, czasu mam dużo. Z motywacją nie ma większego problemu :)

Chciałbym w przyszłości zostać web developerem, a do niego brakuje mi jeszcze sporo. Zależy mi na nauce, chcę zrobić jak największy postęp w tym momencie życia, gdzie mam na to czas. Licze, że znajdzie się ktoś, kto pomoże mi rozplanować tok nauki WEB. Zaznacze tylko, że preferuje raczej front-end, ale z tego co mi wiadomo, to web dev powinien umieć te dwie "strony". Dzięki za wszystkie odpowiedzi!

PS. Język angielski mam opanowany na poziomie bardzo dobrym :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2018 przez Crash182 Gaduła (3,600 p.)
Witaj, polecam kanał na YouTube - "samuraj programowania" jest tam dość sporo jeśli chodzi o front end.

Swoja droga to dziwi mnie trochę ze jeśli angielski masz na dobrym poziomie to nie szukasz rzeczy w tym własnie języku.

Polecam kanał Kudvenkat - świat .NET ale jest tez duzo na temat JavaScript, JQuery, SQL, Bootsrap

Pozdrawiam
komentarz 14 lipca 2018 przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
Dzieki za odpowiedz, chodziło mi konkretniej o tok nauki np.
HTML -> CSS -> Bootstrap -> jQuery -> JS
Nie wiem za co się brać. Będę korzystał z:
codeacademy.com
Kanalu Pana Miroslawa
komentarz 14 lipca 2018 przez Crash182 Gaduła (3,600 p.)
Zacznij jakiś project i ucz się wszystkiego na raz... Z tym ze tylko tylko tych rzeczy których na dana chwile potrzebujesz.

Załóżmy ze jestem Twoim pracodawca i chciałbym żebyś zrobił stronę dla graczy o League of Legends.

Zrób najpierw jakiś fajny layout uzywając HTML, CSS, Bootstrap.
Później dowiedz się jak za pomocą JQuery wykonać zapytanie do API serwera i pobranie danych. Korzystając ze źródeł od Riot Games możesz zrobić fajna stronkę ze statystykami postaci.

https://developer.riotgames.com/getting-started.html

Niech to będzie nawet słabe, ledwo działające ale postaraj się to zrobić. Zobaczysz jak wiele się nauczysz przy takim projekcie i nawet jeśli wydaje Ci się teraz ze to bardzo trudne to jeśli zaczniesz drążyć temat, okaże się to banalnie proste.

PS Nie koniecznie musisz znać dwie strony, ale pobieranie danych z serwera i wysyłanie ich na serwer to raczej must have no chyba ze chcesz się ograniczyć jedynie do web designera.
komentarz 15 lipca 2018 przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
Z tego co wiem łączenie się z serverem itd. jest już lekko poza moje możliwości. Nie jestem poprostu w stanie, masz może jakieś poradniki? Za komentarz wielkie dzięki - pomysł też genialny, pozdrawiam!
komentarz 15 lipca 2018 przez Crash182 Gaduła (3,600 p.)
Nawet tak nie mysl ze cos jest poza twoje mozliwosci. To tylko kwestia nauczenia sie a nie twoich mozliwosci. Wlasnie o to chodzi zeby projekt byl troche wyzwaniem. "Nie wiem jak to zrobic, ale ten projekt mnie tego nauczy". Jak wczesniej wspomnialem - kanal Kudvenkat. Przerob jego JavaScript i JQuery kurs. Jest to fenomenalny nauczyciel, swietnie tlumaczy wszystkie zagadnienia. Jego kurs JQuery nauczy cie wszystkiego po kolei od selektorow, przez operacje na kolekcjach po wykonywaniu zapytan do serwera a nawet uzywania swietnego grida opartego na js zwanego DataTables.

Pisales ze angielski nie jest wielkim problemem dla ciebie, jak rowniez ze brakuje Ci troche materialow do nauki. Na tym kanale znajdziesz TONE materialow do nauki. Przerob te dwa kursy spokojnie, dadza Ci one bardzo dobre zrozumienie JavaScript i JQuery. Grawantuje Ci ze jesli spedzisz godzinne dziennie, Za mniej niz miesiac bedziesz w stanie dosc swobodnie poruszac sie w bibliotece JQuery a z tego co teraz uwazasz ze jest "poza zasiegiem" bedziesz sie smial.

Pozdrawiam
komentarz 15 lipca 2018 przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
No, powiem Ci, że dałeś mi niezłą motywacje do nauki :P Wezme się za ten kanał, dzięki za porade. Jak coś sklecę, to odpisze z rezultatami :) Pozdrawiam
komentarz 15 lipca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Nie siedzę w frond-end, ale na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy jest sens uczyć się jQuery. Na pewno ucz się najpierw JS, a ewentualnie potem jQuery. Ja bym proponował coś takiego:
HTML -> CSS -> Bootstrap -> JS -> jQuery/React/Angular
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
komentarz 14 lipca 2018 przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
Przestudiowałeś je? Warto kupić? Mam już jedną do C++, szczerze - nie przypadła mi do gustu taka forma, wole e-booki.
komentarz 14 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Tak bardzo fajne książki bardzo jasno i fajnie opisane.

A jaką masz książkę o C++ ?
komentarz 15 lipca 2018 przez IkjovskYY Nowicjusz (230 p.)
Język C++ Szkoła programowania Stephena Praty

Ogólnie jak na mój wiek, chyba trudno się ją czyta. Pozbieram na książki i kupie obydwie, wyglądają fajnie :) Dzięki za komentarz, pozdrawiam!
komentarz 15 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Książka Praty to trudna książka ale i mega dobra. To tak naprawdę podręcnzik akademicki. Co do tych książek są mega kolorowe i mają świetny papier i bardzo jasno tłumaczą wszystko.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 470 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 466 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2019 w HTML i CSS przez haskii Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 241 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2022 w C i C++ przez Kuba Kaleta Nowicjusz (230 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...