• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalacja node.js i npm w Linux

Object Storage Arubacloud
0 głosów
793 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)

Witam, w żaden sposób nie mogę zainstalować pakietu node.js i npm w systemie Linux.

problem zaczyna się już kiedy wykonuję takie polecenie

sudo apt-get install python g++ make checkinstall fakeroot

//i otrzymuję komunikat

Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności       
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu checkinstall

jest to Kali Linux

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2018 przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)
Jaka wersja silnika (linuxa)?
komentarz 14 lipca 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
jak sprawdzić?
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2018 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

A po co Ci g++ czy make do instalacji node.js?

komentarz 14 lipca 2018 przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
szukałem info na necie jak zainstalować node.js w linuxie i tylko takie polecenia znalazłem
komentarz 15 lipca 2018 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
To wygląda jak instrukcja kompilowania ze źródeł. Polecałbym zapoznać się z narzędziem nvm albo znaleźć paczkę odpowiednią do systemu – https://nodejs.org/en/download/package-manager/

BTW kali linux średnio się nadaje do takich rzeczy – https://kot-zrodlowy.pl/linux/dajsiepoznac2017/2017/02/04/nie-chcesz-instalowac-kali.html

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 354 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,077 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w JavaScript przez nudziarz Nowicjusz (120 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...