• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Spring Quartz

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
176 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2018 w Java przez Ninja198 Początkujący (330 p.)

Witam. Chciałbym nauczyć się Spring Squartz. Czytam sobie dokumentacje. Zrobiłem mały projekt który ma polegać  na tym że po przejściu pod adres localhost:8080/ będą w konsoli wyświetlały się ciągle wiadomości o określonym czasie. Jednak nie wiem dlaczego program mi nie działa. Link do gita i programu pod spodem.

2018-07-13 11:43:38.432 ERROR 7644 --- [eduler_Worker-1] org.quartz.core.ErrorLogger              : Job (group1.job1 threw an exception.

org.quartz.SchedulerException: Job threw an unhandled exception.
	at org.quartz.core.JobRunShell.run(JobRunShell.java:213) ~[quartz-2.2.1.jar:na]
	at org.quartz.simpl.SimpleThreadPool$WorkerThread.run(SimpleThreadPool.java:573) [quartz-2.2.1.jar:na]
Caused by: java.lang.NullPointerException: null
	at pl.xentivo.app2work.quarz.job.EmailJob.execute(EmailJob.java:20) ~[classes/:na]
	at org.quartz.core.JobRunShell.run(JobRunShell.java:202) ~[quartz-2.2.1.jar:na]
	... 1 common frames omitted

https://github.com/Redzikes/spring-shedure

http://www.quartz-scheduler.org/documentation/quartz-2.x/quick-start.html

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)
edycja 13 lipca 2018 przez Wiciorny

java.lang.NullPointerException: null

wszystko jest teraz debuugerem odpalasz i sprawddzasz, być może nie masz zależności? Gdzieś brakuje dependencji ?

job.EmailJob.execute(EmailJob.java:20) ~[classes/:na]

łapie nula, ale w samej klasie jest dowiązanie natomiast co mnie zastanawia 

więc skoro domyślnie mamy parametr  

JobExecutionContext context

to  traktuje context aplikacji jako null, więc konfiguracja jest błędna- tak mi się zdaje.

sam wiesz : tutaj link jest sprawdź czy twoja konfiguracja nie zmienia np nazw "Beanów wiązanych w aplikacji'

https://github.com/gkatzioura/egkatzioura.wordpress.com/tree/master/SpringQuartzIntegration/src/main/java/com/gkatzioura/springquartz/config

komentarz 13 lipca 2018 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Mały offtop: o czym informuje, komunikat: ~[classes/:na], który jest rzucany w wyjatkach? Zwykle to ignorowalem, ale jeżeli jest to pomocne w debugowaniu, to dobrze byłoby to wiedzieć.
komentarz 13 lipca 2018 przez Ninja198 Początkujący (330 p.)

@Wiciorny, Znaczy ja się na tym projekcie wzorowałem co ty mi dałeś. Tylko tam jest wszystko na sztywno określone w propertisach  a ja chce po prostu mieć możliwość kontroli kiedy wywołuje danych task i gdzie go wywołuje np chce w kontrolerze wywołać EmailJob o godzinie 15 tylko raz ... i z tym mam problem bo nie wiem jak do tego się zabrać  ?

komentarz 13 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (277,460 p.)

@Aisekai, oznacza, że nie odnajduje klasy konfiguracyjnej zazwyczaj 

Cannot autowired beans when separate configuration classes

możliwość kontroli kiedy wywołuje danych task

to musisz odpowiednie BEANY sklasy kinfiguracyjne do tego stworzyć i tutaj troszke zmienić implementacje, zauważ masz FINALNE/statyczne obiekty więc one są IMMUTABLE. 

komentarz 13 lipca 2018 przez Ninja198 Początkujący (330 p.)
https://github.com/Redzikes/test5 Zrobiłem takie coś . Po wywołaniu localhost:8080/ elegancko wyświetla 1 komunikat po wywołaniu localhost:8080/bu drugi komunikat jednak jeśli chce znów wywołać localhos:8080 albo localhost:8080/bu to już nie działa .... :( Jeśli masz chwilę czasu to możesz zajrzeć jeśli nie to i tak dużo pomogłeś. Dzięki !

Podobne pytania

–3 głosów
1 odpowiedź 466 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2018 w Java przez Tomek Reda Obywatel (1,110 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 241 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2017 w Java przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 479 wizyt

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,176 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...