• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie logowania do wypożyczalni i przechowywanie danych w bazie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
341 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2018 w Java przez must Bywalec (2,980 p.)

Cześć. Chciałbym stworzyć logowanie do mojej wypożyczalni samochodów, ale nasuwa się pytanie.
Jak sprawić by użytkownik, który stworzył uprzednio swoje konto, zalogował się, wypożyczył samochod, a następnie wylogował się i zalogował ponownie miał ten wypożyczony samochód u siebie na liście.

Czyli jak działać na tym samym obiekcie, który się stworzyło poprzednio?

Na pewno będzie trzeba stworzyć nową tabelę o nazwie user, która przechowuje login i hasło, czyli będzie trzeba stworzyć nowy obiekt usera. 

Poźniej tworzymy klienta i trzeba to jakoś właśnie ze sobą zesparować. (gdy klient będzie już stworzony na dane konto, czyli jeżeli client !== null, to wtedy ta opcja będzie niemożliwa).

Tutaj kod odnośnie tworzenia clienta u mnie  w bazie i w programie:

DataBase: 

public void insertNewCustomer(Client client) throws SQLException {
        preparedStatement = connection.prepareStatement("insert into client" + "(namee, surname, street,houseNumber,city,peselNumber,rentDate)" + "values(?,?,?,?,?,?,?)");
 
        preparedStatement.setString(1, client.getName());
        preparedStatement.setString(2, client.getSurname());
        preparedStatement.setString(3, client.getStreet());
        preparedStatement.setInt(4, client.getHouseNumber());
        preparedStatement.setString(5, client.getCity());
        preparedStatement.setLong(6, client.getPeselNumber());
        preparedStatement.setString(7, client.getRentDate());
 
        preparedStatement.executeUpdate();
    }

Client:

public Client createClient() {
        Client client = new Client();
 
        System.out.print("name: ");
        client.setName(input.next());
        System.out.print("surname: ");
        client.setSurname(input.next());
        System.out.print("city: ");
        client.setCity(input.next());
        System.out.print("house number: ");
        client.setHouseNumber(input.nextInt());
        System.out.print("street: ");
        client.setStreet(input.next());
        System.out.print("pesel number: ");
        client.setPeselNumber(input.nextLong());
        System.out.print("rent date: ");
        client.setRentDate(input.next());
 
        return client;
    }

Obiekt jest przesyłany do klasy CarRentalOptions:

void createNewCustomer(Client client) throws SQLException {
        dataBase.insertNewCustomer(client);
    }

Wie ktoś jak to zesparować?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 13 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
1. Użytkownik się  zalogował. tworzysz sobie sesje.

2. Na request(filter) sprawdzasz czy on jest zalogowany => robisz sobie kontroler wypytujesz repo => zwracasz true/false. => true (pozwalasz)/ false kierujesz na stronę główną.

3.Do tabeli samochóc tworzysz klucz obcy user. Odpowiedni kontroler wstawia ten klucz do tabeli samochód.
komentarz 13 lipca 2018 przez must Bywalec (2,980 p.)
ojj...nie wiedziałem, że to będzie aż tak cięzkie.

Chyba porywam się z motyką na słońce.

Ale dzieki za odpowiedź.
komentarz 13 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
To jest 2-4 godziny pracy w obecnym zakresie.
komentarz 13 lipca 2018 przez must Bywalec (2,980 p.)
Może dla Ciebie. Dla mnie pewnie z 10 dni googlowania samego :D Dopiero się uczę Javy i moja wiedza z tego zakresu jest na niskim poziomie

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,249 wizyt
pytanie zadane 3 czerwca 2019 w Java przez Nerez Użytkownik (970 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 328 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2019 w C i C++ przez matlena00 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 288 wizyt
pytanie zadane 22 października 2015 w PHP przez Maksymilian Sadowski Nowicjusz (140 p.)

92,567 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,616 komentarzy

61,953 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...