• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co można zrobić w Pythonie , do czego służy i czy warto sie go uczyć ?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
12,040 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez daniel500013 Użytkownik (850 p.)
1. Co można z nim zrobić ?

2. Do czego wykorzystuje się go na rynku?

3. Słyszałem że to bardzo wydajni język czy to prawda ?

4. (Pytanie trochę oddalone od tematu) Ostatnio zainteresowałem się machine lerningiem wiem że to jest bardzo trudne i skomplikowane ale chciał bym spróbować i od czego powinienem zacząć  ?
1
komentarz 11 lipca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
W pythonie można robić wszystko.
komentarz 11 lipca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Wydajny jesli korzystasz z niego w ten sposób: from solutions import solution :D jak implementujesz duzo sam to bedzie wolny
komentarz 10 maja 2021 przez marcin0218 Nowicjusz (100 p.)

@Hiskiel,co za bzdury

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 11 lipca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
1. Python jest językiem używanym do wszystkiego. Od aplikacji desktopowych przez krotkie skrypty "na szybko", po aplikacje back-endowe

2. Zależy na jakim rynku. W Polsce głównie BigData, analiza danych i ML/AI

3. Nie tak wydajny jak C/C++ lub assembly, ale "nie ma czego się wstydzić", nie jest bardzo wolny.

4. Nie zajmuje sie tym wiec nie pomoge
komentarz 11 lipca 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,710 p.)
3. Jest bardziej wydajny :) zależy do czego - ale Memory Used ma znacznie mniejszy
+2 głosów
odpowiedź 11 lipca 2018 przez profesorek96 Szeryf (91,420 p.)
Tak wartos się go uczyć. Python, mówimy o wersji 3 bo takiej warto się uczyć jest dość specyficznym językiem. Zawiera wiele uproszczeń i niespotykanych konstrukcji składniowych. Pisze się w nim mega prosto i przyjemnie i szybko. Jest językiem wykożystywanym głównie do prototypowania czyli tworzenia narzędzi czy małych programików. Wykożystuje się go również do testowania oprogramoania. Polecam się uczyć jęzka np C++ i pythona. Dziś to mus by szybko coś sprawdzić napisać prototyp w pythonie zaś później przepisać to na wydajny kod w C++. Co do wydajnośći musze tutaj się wypowiedzieć. Python nie jest wydajny jak niektórym się wydaje. Posiada mnustwo bibliotek do skomplikowanych obliczeń jednak te wszystkie biblioteki które wymagają skomplikowanych obliczeń, są wąskim gardłem w uzyskaniu najwyższej wydajności są napisane w C, lub C++. Python pozwala bardzo łatwo łączyć się z bibliotekami dll i wywoływać z poziomu pythona funkcje w nich zawarte. Sam robiłem taki projekt na zaliczenie:

https://github.com/profesorek96/XOR-File-Encode-Decode

Python jest bardzo popularnym językiem w wielu dziedzinach, posiada ogromną społeczność. W pythonie możesz zrobić wszystko, nie będzei to aż tak wydajne ale będzie działać. Możesz twożyć strony www(Django, Flask), gry(PyGame), aplikacje okienkowe (PyQt5). Spróbuje a nie będziesz żałował :)
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2018 przez ForeverFriendzone Dyskutant (7,520 p.)
1. W zasadzie to wszystko i nic. Python nadaje się głównie do analizy danych, teraz coraz popularniejsze staje się uczenie maszynowe- ale żeby ruszyć ten dział trzeba zacząć od porządnej nauki matematyki. Co prawda jeżeli związany jesteś bliżej z webem, to możesz przejść na frameworki Django, Flask itd. ale to nie jest popularnym rozwiązaniem na ten moment- dalej największa część stron używa PHP, a serwisy którym zależy na byciu ,,na czasie" lecą z frameworkami JavaScriptu, które są dużo bardziej wydajne. Możesz również tworzyć aplikacje na desktopa, ale to też jest problemowe. Podsumowując Pythona używają głównie większe korporacje jak Google i to zawsze dotyczy raczej sektora analizy danych.

2. Odpowiedziałem mniej więcej w pierwszym punkcie.

3. Jeżeli chodzi o wydajność to raczej wszystko zależy od jakości kodu pisanego przez programistę- jakości algorytmów, bo każdy język ma swoje mocne i słabe strony, a odpowiednio wykorzystane dają przewagę w danych sektorach.

4. Zdecydowanie od porządnego wejścia z petardą w matematykę.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 3,498 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2020 w C i C++ przez Taachii Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,044 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...