Stawiam w tekście znaki zapytania dla potwierdzenia mojego toku rozumowania.
Mam na stronie kilka przycisków, które mają spowodować dwa zdarzenia. Pierwsze to otwarcie po-upa, w którym znajdzie się tekst. To można zrealizować tylko przez input type button (submit nie wywołuje skryptu)(?) podłączając do js. Drugie to wybranie konkretnego tekstu zależnego od przycisku. Muszę więc ustawić flagę, która po wciśnięciu zostanie sprawdzona, a tą informację o niej trzeba wysłać POSTem, co można zrobić tylko poprzez input type submit (button nie wysyła nic)(?).
Tak więc, oba zdarzenia, aby połączyć trzeba podpiąć pod onclicka (?) i wysłać do skryptu. I tu mam problem. Nie wiem jak wrócić informację do php.
Mam coś takiego:
<div class="divinfo"><button id="magentaview" class="info1magentaview" onclick="myFunctionC(this.id)"></button>Aaaaaaa</div>
(oczywiście skrypty podpięte na górze pliku:
<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.2.1/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" src="scripts/reg_box_script.js"></script>
Potem w skryptach:
function myFunctionC(clicked_id) {
openOffersDialog();
$.post("page.php", { 'varcolor': clicked_id} );
}
I znów w pliku php:
$colorview = $_POST['varcolor'];
if ($colorview=="magentaview")
{
$magentaview=true;
echo $_POST['colorview']." "; /* w celach testowych*/
}
Ewidentnie nie przesyła informacji z powrotem do php (przy czym openOffersDialog(); działa), gdyż wywala:
Notice: Undefined index: varcolor in E:\xampp\htdocs\GWPHP\page.php on line 63
I teraz nie wiem, czy problem jest w tym, że to nie tak powinno być, czy mam błąd w tych zapisach, czy o czymś zapominam? Jak powinno być coś takiego rozwiązane?