• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak poprawnie dodawać zmienne do string? (JS/ES6+)

Object Storage Arubacloud
+1 głos
1,340 wizyt
pytanie zadane 10 lipca 2018 w JavaScript przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
let ms1 = 'hello';
let ms2 = ' World';


console.log(`Hello,${ms2}`);
console.log(`Hello,`+ms2);

 

Który z powyżej zapisanych w consol logu przykładów jest bardziej poprawny i zgodny z nowymi standardami?

Oraz lepiej używać ' czy ` do określania wartości stringów? 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 lipca 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
wybrane 10 lipca 2018 przez MrxCI
komentarz 10 lipca 2018 przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)

Ale czy zastępienie prostego

'#id'+x;

Tym

`#id${x}`;

Jest nadal potrzebne i nie jest czasem przerostem formy nad treścią?

 

Oraz czy stosując w kodzie Template string, muszę każdy string pisać w ` `, czy tylko tam gdzie są operacje na zmiennych?

komentarz 10 lipca 2018 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Jeśli stosujemy template literals do interpolacji zmiennych, róbmy to wszędzie – choćby po to, żeby zachować spójność kodu.

Oraz czy stosując w kodzie Template string, muszę każdy string pisać w ` `, czy tylko tam gdzie są operacje na zmiennych?

Osobiście stosuję tylko tam, gdzie są zmienne, niemniej nie widzę powodu, dla którego nie można by ich stosować wszędzie. 

+2 głosów
odpowiedź 10 lipca 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Używaj jak ci wygodnie nowy standard powstał aby kod był bardziej czytelny podczas "dodawania zmiennych" (konkatenacja). Oraz aby umożliwić tworzenie stringa w wielu linijkach. Jeśli nie transpilujesz kodu do starszej wersji lepiej używać starego standardu jeśli chcesz wspierać IE11. Drugi przykładconsole log  jest zły ponieważ template string ’ nie jest potrzebny. Template string sprawdza się super jeśli w stringi masz cudzysłów ponieważ nie musisz backsleshowac tych znaków.

Podsumowując nowy standard jest dodatkiem a nie zamiennikiem.
komentarz 10 lipca 2018 przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
Rozumiem, ale mam jeszcze kilka drobnych pytań:

1. Cyfry dodane w template string trzeba konwertować na string czy zostaną automatycznie przekonwertowane? (np. dodanie typu int cyfry 5 do stringu)

2. Co jest bardziej wydajne? Mam program który wykonuje kilka tysięcy linijek na raz i nie wiem który standard jest szybszy/ powoduje mniej błędów.

3. Tam gdzie nie ma konkatenacji, tam nie nie powinno się stosować template string tak? (np. kawałek tekstu let test = `hello world`;)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 93 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2019 w JavaScript przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 302 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w JavaScript przez crova Użytkownik (940 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 653 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w JavaScript przez crova Użytkownik (940 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...