• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ReactJS a php + mysql

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,464 wizyt
pytanie zadane 9 lipca 2018 w PHP przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)
Witam.

Stworzyłem sobie aplikację w czystym js z bazą danych mysql. Wszystkie dane pobierałem za pomocą ajax który pobierał dane z odpowiednich plików php. Które pobierały i przetwarzały dane z bazy danych.

Aplikacja rozrasta się na tyle że stwierdziłem że warto nauczyć się czegoś nowego więc przenoszę ją na reactJS. Jak powinienem zrobić teraz pobieranie tych danych. Chciałbym pozostawić moją baze danych a zapytania dalej wykonywać za pomocą ajax/fetch.

Tylko teraz pojawia się kilka problemów po mam problem z wykonaniem tych zapytań bo przeglądarki zabezpieczone są przez CORS. Jak powinno wyglądać rozwiązanie tego problemu, czy jest sposób aby tak jak w przypadku czystego js odwoływać się po prostu to ścieżki pliku który znajduje się w katalogu z projektem.`

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Ale kwestie CORS nie są związane z Reactem czy vanillaJS, tak na prawdę React to pewnego rodzaju "nakładka" na JS bo pod spodem i tak konwertuje się do JS. Ja z Reactem pracowalem tylko trochę więc nie wiem na ile moje rady będą "na topie", ale polecałbym poczytać o:

  1. react redux (jeśli to większa apka to na pewno się przyda)
  2. redux-thunk do stworzenia pewnego rodzaju symulacji acynchroniczności w aktualizacji store
  3. czymś przyjemnym do obsługi http np. axios.

Mi taki zestaw w zupełności wystarczał, są też inne rozwiązania ale to już pewnie z czasem jak wejdziesz w Reacta to sam ocenisz. Ja przesiadłem się na Angulara 5/6 i na razie nie wracam do świata Reacta :)

komentarz 9 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
I jeśli już jesteśmy w świecie React to łap:

https://github.com/enaqx/awesome-react
komentarz 9 lipca 2018 przez kenjiro244 Dyskutant (8,600 p.)

Dzięki za link ale doszedłem do czegoś takiego niby działa na localhost ale mam dziwne przeczucie że jest to jakiś dziwny sposób a więc po kolei:

1. Plik php otwieram za podając taką ścieżkę

http://localhost/all_react/src/components/ajax/getTitles.php

2. Dodaję do tego pliku:

header('Access-Control-Allow-Origin: *');

header('Access-Control-Allow-Methods: GET, POST');

header("Access-Control-Allow-Headers: X-Requested-With");

 

komentarz 9 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
'Access-Control-Allow-Origin: *'

Uważaj, bo tu dajesz dostęp ogólny, chyba bezpieczniej będzie to ograniczyć do Twoich domen/domeny.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Headers/Access-Control-Allow-Origin

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 81 wizyt
pytanie zadane 7 września 2022 w JavaScript przez castor_fiber Użytkownik (800 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 409 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2022 w JavaScript przez kubekszklany Gaduła (3,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 300 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2020 w PHP przez Peter Ja Początkujący (290 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,638 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...