• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena strony RWD

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
368 wizyt
pytanie zadane 5 lipca 2018 w Nasze projekty przez MrHerman Nowicjusz (210 p.)
Witam wszystkich bardzo serdecznie :)

Napisałem stronę. No właściwie to wymęczyłem a nie napisałem. Mam prośbę o jej ocenę. Nie wyglądu oczywiście, bo to nie jest najistotniejsze - estetą nie jestem. Jedyny problem - dopóki mi ich nie wytkniecie  :> - to slider. Gdy pozycjonowałem rodzica na relative i dziecko na absolute to rodzić nie miał wysokości bo chciałem żeby to było responsywne. Rozwiązałem to wydaje mi się w głupi sposób bo dodałem po prostu jeden z obrazków do rodzica i ustawiłem opacity na 0. Jest niewidoczny ale ustala wysokość rodzica. No to poniżej wrzucam linki:

Strona:

https://karolhermanowski.github.io/tax-trust/

HTML:

https://github.com/KarolHermanowski/tax-trust/blob/master/index.html

CSS:

https://github.com/KarolHermanowski/tax-trust/blob/master/css/style.css

JavaScript:

https://github.com/KarolHermanowski/tax-trust/blob/master/js/slider.js

https://github.com/KarolHermanowski/tax-trust/blob/master/js/script.js

 

Dzięki za słowa krytyki :>
komentarz 5 lipca 2018 przez MrHerman Nowicjusz (210 p.)
Slider nie działa. Bo po dodaniu przezroczystego diva zapomniałem zmienić tego w skrypcie...
komentarz 15 lipca 2018 przez Perseusz Bywalec (2,190 p.)
Jest jakiś powód dla którego nie użyłeś <main> tylko <div> ?
komentarz 15 lipca 2018 przez MrHerman Nowicjusz (210 p.)
<main> użyłem dla wszystkich sekcji. Czyli dla najważniejszej, głównej zawartości  strony. Moim zdaniem do slidera wypada użyć zwykłego diva, bo traktuje to jako coś dodatkowego co nie przedstawia właściwego kontentu. Mam nadzieje, że mój tok rozumowania jest logiczny :>
komentarz 16 lipca 2018 przez Perseusz Bywalec (2,190 p.)
Ma to sens, w sumie to dzięki bo sam jakoś inaczej myślałem o <main> i teraz widzę lepiej co i jak

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
  1. Strzałka do przewijania w górę jest trochę za duża
  2. Brak efektu "przejścia" od razu jesteśmy przy danej zakładce (po kliknięciu w linka w menu)
  3. Nie wiem czy zawartość powinniśmy robić na listach
  4. <h2 class="titleBox">CENNIK</h2>

    Zaburzona hierarchia nagłówków - w poprzednim artykule stosujesz h3 a teraz h2?

komentarz 6 lipca 2018 przez MrHerman Nowicjusz (210 p.)
Nagłówki wydaje mi się, że są ok. h2 jest dla tytułu każdej z sekcji. W artykułach używam h3. Dlaczego zawartości nie robić na listach? Listy są po to żeby z nich korzystać. Tutaj mi się przydały bo zawartość miała zostać tak przedstawiona więc nie ma sensu używać na isłę czegoś innego. Resztę poprawiłem :>
0 głosów
odpowiedź 15 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Layout jest słabiutki, wygląda jakbym to ja go robił :D Czyli kiepsko.

Są książki, tutoriale o UX / UI i tam jest sporo informacji o kolorystyce, typografii, rozmieszczeniu elementów na stronie

Zapoznaj się z tym!
komentarz 15 lipca 2018 przez MrHerman Nowicjusz (210 p.)
Wiem. Jak pisałem ja kompletnie tego nienigladalas i każdy layout w moim wykonaniu jest słaby. Chodziło mi o ocenę kodu. To ważniejsze niż wygląd.
komentarz 15 lipca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Spoko, oceniałem sam wygląd. Który we froncie jest bardzo ważny.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 367 wizyt
pytanie zadane 21 października 2016 w HTML i CSS przez Kaysh Nowicjusz (180 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 300 wizyt
pytanie zadane 18 września 2017 w Nasze projekty przez Pecet48 Użytkownik (500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 571 wizyt
pytanie zadane 16 września 2017 w Nasze projekty przez beginner93 Nowicjusz (220 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...