• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Codecademy - wasze opinie

+4 głosów
14,897 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2015 w HTML i CSS przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)
Tak jak w temacie, co sądzicie o codecademy.com?

Zacząłem przerabiać kurs HTML'a (tak dla przypomnienia). Czy informacje na tej stronce są aktualne i zgodne z HTML5?

I jak mają się te kursy z innych języków, przykładowo PHP i JS bo na nich mi najbardziej zależy?

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 1 lipca 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 2 lipca 2015 przez efiku
Hej.
Patrzyłem na kurs PHP i padłem na kolana.
Wszystko spoko, ale ten HTML jest nie do przejścia - Uwierz mi, że jak wytniesz HTML to się robi takie ładne, ale nie nie będzie działać :D .. https://twitter.com/eloefik/status/610891481067360257
Pisałem do nich, Margot mówiła, że przekazała moją opinie do teamu i będą prawdopodobnie przerabiać.
Trzeba czekać.

Codecademy jest spoko :)
+2 głosów
odpowiedź 1 lipca 2015 przez niezalogowany
Z jQuery jestem bardzo zadowolony!
komentarz 1 lipca 2015 przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)

Dzięki za opinię wink

komentarz 1 lipca 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
JQuery w praktyce jest także w Make an Interactive Website, można się nauczyć kilku przydatnych zastosowań.
+2 głosów
odpowiedź 2 lipca 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Według mnie strona jest bardzo dobra jeżeli jest się początkującym w danej dziedzinie, bo zawarte tam krusy to totalne podstawy, więc jeżeli jest się osobą bardziej obeznaną w danej tematyce to można znaleźć całkiem sporo baboli i nieścisłości. Aczkolwiek na początek myślę, że jest całkiem w porządku. Niekiedy też może denerwować, że mimo zrobienia czegoś dobrze to wywala błąd, bo się czegoś nie zrobiło dokładnie tego co chciał autor i to jest trochę denerwujące. Czasami dość uciążliwe było po prostu zwieszanie się całego systemu co uniemożliwiało zrobienie czegokolwiek, ale to raczej bolączka wynikająca z zwiechy strony, da się przeżyć. No i czasami rozwiązanie, które chwilę wcześniej nie działało zaczyna nagle dziwnym trafem działać, ale spotkałem się z tym głównie w kursach oznaczonych jako Beta, więc przeżyłem.

Ogólnie jeżeli chcesz poznać podstawy danego języka to polecam, ale jeżeli szukasz bardziej zaawansowanych zagadnień to ich tam nie znajdziesz. Może je znajdziesz na CodeSchool albo na TreeHouse, ale tam kursy są płatne, więc nie mam pojęcia jaki materiał oferują, ale jeżeli są płatne to powinny oferować treści dotyczące bardziej złożonych zagadnień niż te poruszane na darmowym CodeCademy.
komentarz 2 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,310 p.)
Płatne kursy od heliona pokazują jak kodzić w JS w Notatniku, więc… who nose ;)
+1 głos
odpowiedź 1 lipca 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Jeśli chodzi o PHP to hmmm... Oczywiście warto go przerobić, ale nie zapamiętuj mocno tego co tam napisali. Nie jestem specjalistą, ale podglądam specjalistów i prawdziwe programowanie w PHP wygląda zupełnie inaczej. Przyjdzie efik to Ci wytłumaczy pewnie o co dokładnie chodzi. Tak w skrócie uczą tam starszej wersji php niż mamy obecnie + kilku złych praktyk. Na temat JS się nie wypowiem. Poczekajmy na szeryfa. :D
+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,310 p.)

Kurs JS: podstawy podstaw i to de facto z ES3 - nic z ES5 i ES6. Cóż, trza chyba będzie w końcu wykorzystać zaklepany adres https://github.com/kursjs ;)

Kurs jQuery: znów podstawy podstaw, do tego praktyki takie jak skrypty w head. Nie widzę do tego choćby tak podstawowej rzeczy, jak $.fn.on, hmm…

Kurs PHP: po co im ten HTML? O.o

Nie jest źle, ale może być lepiej - główną siłą tej strony jest ich edytor live (muszę se go ukraść do swojego kursu… jak będę go robił… kiedyś… eh…)

komentarz 2 lipca 2015 przez kamil01 Początkujący (340 p.)
https://github.com/kursjs -> This organization has no public repositories.
komentarz 2 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,310 p.)
No bo jeszcze nie ma ;)
komentarz 2 lipca 2015 przez SyntaxError Pasjonat (17,170 p.)
Czytanie ze zrozumieniem. :D
komentarz 4 lipca 2015 przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)
Comandeer, bardzo chętnie przerobię Twój kurs gdy już będzie dostępny!

P.S. Masz już na swoim koncie jakieś kursy programowania webowego?
komentarz 4 lipca 2015 przez Comandeer Guru (607,310 p.)
Na razie pojedyncze tutoriale: http://tutorials.comandeer.pl
komentarz 4 lipca 2015 przez Dronojad Obywatel (1,980 p.)
Dzięki, zajrzę napewno :)
+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Swojego czasu zrobiłęm tam wiekszosc na 100% i bardzo fajne.
+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)

Na początek bardzo dobra strona. Ostatnio zacząłem tam kurs PHP i trochę się zawiodłem. Jak próbuję zrobić coś inaczej niż chcą, ale aby działało tak samo to nie działa. Często są też takie problemy, że jak mam dobry kod to uznaje dopiero po odświeżeniu strony. Przykładowo w kursach HTML/CSS oraz JS nie było takich problemów.

+1 głos
odpowiedź 2 lipca 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
Strona bardzo dobra lecz wystepują nieraz błedy i wyskakuje informacja, że coś jest źle, a po restarcie strony i wpisaniu lub przeklejeniu identycznego kodu przechodzi dalej. Na poczatek fajna sprawa no i trenuje sie przy okazji angielski

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 608 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2015 w HTML i CSS przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,620 wizyt
pytanie zadane 11 listopada 2016 w Offtop przez Sinnley Stary wyjadacz (12,810 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 659 wizyt
pytanie zadane 10 listopada 2016 w Offtop przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...