• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Błąd przy próbie instalacji Kaliego na nowy dysk

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
519 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Yoxu Początkujący (360 p.)
zamknięte 13 lipca 2018 przez Yoxu

Hej!

Chciałem sobie na laptopie zainstalować Kaliego linuxa. Kupiłem nowy dysk, żeby jakoś to chodziło, ale to sony vaio i oczyiście na lapku się nie da. Więc instaluję to na moim stacjonarnym. Zainstalowałem tego linuxa (najnowszą wersję, próbowałem też ze starszą) na pendrive. Zbootowałem z pendrive, system działa, więc zresetowałem i wybrałem opcję instalacji. Po wybraniu języków mam problem z przenoszeniem plików z tego "dysku CD", a właściwie z pendrivre. Widziałem problemy z tym związanie w internecie. Nawet po wpisaniu tego mount -t vfat /dev/sdc1 /cdrom (sprawdziłem, że sdc1 to pendrive) do shella nic nie działa. Proszę o pomoc. Chcę mieć na tym dysku zainstalowanego Kaliego Linuxa jako domyślny system. To jest nowiutki dysk, wykrywa go jedynie w moim biosie, na Windowsie w menagerze urządzeń nie ma po nim śladu.

komentarz zamknięcia: ok
komentarz 3 lipca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,280 p.)
Yyyy... dlaczego chcesz mieć zainstalowanego Linuxa Kali?
komentarz 3 lipca 2018 przez Yoxu Początkujący (360 p.)
Chciałem mieć linuxa, a kali może mi się przydać do testowania zabasepieczeń mojego serwera na rasperrypi
Na początek polecam Linux Mint - fajny, miły, przyjemny interfejs oraz brak większych problemów ze sterownikami itp. Kali to dystrybucja do testowania zabezpieczeń - pozbawiona przyjaznego interfejsu użytkownika, masy udogodnień itp. Jeśli koniecznie chcesz testować zabezpieczenia to polecam zgrać sobie Kaliego na pendrive i tylko w razie testów go odpalać. Na przykład ja mając kaliego na pendrive metr koło komputera korzystam z Minta - przyjemniejszy i sprawia mniej problemów.
Masz trochę racji ale jednak z pendrive działa o wiele wiele wolniej, a poza tym chcę go też oczywiście dlatego, bo wygląda barerancko hah. Dla mnie nie robi różnicy czy inrerfejs jest przyjazny czy nie.

@Mariusz08, Wiesz może jak mi pomóc?

@Yoxu,

Ale on nie ma działać szybko, to są testy a nie superszybka maszyna obliczeniowa ;)

A co do interfejsu - może sam interfejs nie robi różnicy, ale zniechęcisz się do niego (systemu) jak będzie trzeba zainstalować jakiś program, IDE, sterowniki albo w ogóle połączyć się z siecią ;)

A co do pytania - niestety nie wiem, mam za mało informacji - co dokładnie się dzieje? Jakieś błędy?

Mam taki błąd jak na tym filmiku, ale mimo tego, co on wpisywał do shell pozostaje ten sam błąd

https://www.youtube.com/watch?v=Yk6SV7D7UTk

Niestety nie wiem jak Ci pomóc :/

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 3 lipca 2018 przez xydden Gaduła (4,480 p.)

Nie wiesz jak zainstalować kali linuxa, to niezawodny znak,że masz jak na razie za niski level w linxach na ten system ;).
Zainstaluj ubuntu albo debiana(jak wolny komputer) ew minta i doinstaluj pakiet narzędzi z kalego.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 177 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
pytanie zadane 6 listopada 2017 w Bezpieczeństwo, hacking przez Igor Użytkownik (740 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 734 wizyt

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,393 komentarzy

62,655 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...