• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

warunek z id z bazy

0 głosów
42 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2018 w PHP, Symfony, Zend przez ojejj Początkujący (350 p.)
Cześć, jak najprościej mogę tu ustawić, aby dane wysłane przez danego zalogowanego usera trafiły do innej tabeli ("informacje_osobiste") pod to samo id co ten user ma w tabeli "userzy"? I żeby już nie mógł nigdy wysyłać nowego formularza pod jakieś inne id?
 

http://wklejto.pl/581409
1
komentarz 3 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Mędrzec (151,110 p.)
odp dal Ci Kolega Mariusz, ja tylko tak na marginesie proponuję abyś nie nazywał tabel "userzy" czy "informacje_osobiste". Raczej jest zasada, że tworzymy nazwy angielskie, ale jeśli już chcesz polskie to po pierwsze unikaj znaków diaktrycznych (tu ich oczywiście nie ma, to taka uwaga przyszłościowa) i rób wszystko po polsku... więc np. "uzytkownicy" a nie "userzy" :)
komentarz 3 lipca 2018 przez ojejj Początkujący (350 p.)
tak, tak, staram sie, tutaj tylko dla ułatwienia na forum pozmieniane, żeby było czytelnie :) thx

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 3 lipca 2018 przez Mariusz08 Nałogowiec (43,540 p.)

wysłane przez danego zalogowanego usera trafiły do innej tabeli ("informacje_osobiste") pod to samo id co ten user ma w tabeli "userzy"?

Po prostu pobierz id użytkownika z tabeli `userzy` i to id wstaw do rekordu w tabeli `informacje_osobiste`

komentarz 3 lipca 2018 przez ojejj Początkujący (350 p.)

Ah, thx blush

A wiesz może, jak mogę się tego błędu pozbyć "Uncaught Exception: Duplicate entry '19' for key 'PRIMARY' "?

 

Próbuję z 

else if(($connection->connect_errno == 1062) || ($connection->connect_errno == 121))
            {
                $_SESSION['r_duplicate'] = "Formularz już wypełniony. Przejdź do edycji.";
                header ('Location: ../index.php');
            }

ale dalej wyskakuje ten błąd, a niby te kody są od tego :/

komentarz 3 lipca 2018 przez Mariusz08 Nałogowiec (43,540 p.)

Ten błąd mówi nam o tym, że próbujesz zduplikować numer 19 dla kolumny która ma ustawione auto inkrementowanie. Po prostu zamiast 19 daj 20 i będzie ok ;) Albo jeszcze inaczej - spróbuj

ALTER TABLE `tablename` AUTO_INCREMENT = 1

 

komentarz 3 lipca 2018 przez ojejj Początkujący (350 p.)
ale ja nie chcę, aby mógł właśnie duplikować, tylko żeby przeszedł pod link, gdzie może edytować to co już wpisał ^^
1
komentarz 3 lipca 2018 przez Mariusz08 Nałogowiec (43,540 p.)
No to ifem sprawdzasz errorCode i w razie napotkania takiego błędu przekierowujesz użytkownika na  daną podstronę.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 96 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 51 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2017 w SQL, bazy danych przez Bartess Gaduła (3,030 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 58 wizyt
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.Tagi

59,199 zapytań

104,616 odpowiedzi

216,478 komentarzy

31,590 pasjonatów

Przeglądających: 151
Pasjonatów: 2 Gości: 149

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...