Ile to razy ja miałem wątpliwości czy programowanie jest dla mnie
Po prostu poszukaj rzeczy którą będziesz się fascynował. Jeżeli C++ Cię nudzi i po prostu czujesz, że nie jest dla Ciebie - spróbuj z czymś innym. Może technologie web'owe, może tworzenie gier, a może w ogóle programowanie nie jest dla Ciebie i wróć do Arduino.
Myślę, że jeszcze nie masz tylu lat, że musisz zarabiać sam na siebie na programowaniu etc. (zgaduje, jeżeli się mylę to przepraszam) więc poeksperymentuj. Jeżeli programowanie w żadnym z języków nie daje Ci satysfakcji, natomiast lubiłeś Arduino - to do niego wróć.
Ja uczyłem się zarówno C++, technologii webowych, a także próbowałem z grafiką, modelowaniem czy muzyką. Żadne z powyższych nie dawało mi takiej satysfakcji jak tworzenie gier :D Co prawda robię to od około 1,5 miesiąca, ale mam 100% pewność, że to jest to czym chciałbym się zajmować.
Jeżeli chcesz zostać programistą rób to z pasji! Pamiętaj. Zawsze to co robisz rób z pieniędzmi, a nie dla pieniędzy!
Staraj się czerpać radość z programowania / tworzenia robotów, a po pewnym czasie zobaczysz, że to jest to! Robiąc coś ,,na siłę", bo chcesz już na tym zarabiać, lub coś komuś udowodnić nigdy nie zostaniesz poważnym programistą!
Pozdrawiam! :D