• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

AJAX z czym to się je i jak załadować plik html?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
521 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2018 w JavaScript przez GracjanDogg Użytkownik (840 p.)
Mam stronę podzieloną gridem na 4 części. w jednej części jest guzik, chciałbym, żeby po jego kliknięciu załadował się plik html, wiecie, bez odświeżania całej strony. Nigdy nie robiłem w AJAX a bardzo mi zależy na takim efekcie. Jest jakiś gotowy szablon, albo coś w tym stylu?

3 odpowiedzi

–1 głos
odpowiedź 30 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
wybrane 30 czerwca 2018 przez GracjanDogg
 
Najlepsza

Tak jak napisał EltraEden ale wzorowałbym się na tym load()

1
komentarz 30 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Dlaczego do prostego ładowania treści AJAXem mamy załączać całą bibliotekę jQuery?
komentarz 30 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)

Nigdy nie robiłem w AJAX a bardzo mi zależy na takim efekcie. Jest jakiś gotowy szablon, albo coś w tym stylu?

Takie było pytanie autora

1
komentarz 30 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
function reqListener () {
  console.log(this.responseText);
}

var oReq = new XMLHttpRequest();
oReq.addEventListener("load", reqListener);
oReq.open("GET", "http://www.example.org/example.txt");
oReq.send();

A czy to nie jest ładny, gotowy szablon?

komentarz 30 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)

to mi się bardziej podoba :)

$( "#result" ).load( "ajax/test.html #container" );

 

2
komentarz 30 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

@Mariusz08,

Dlaczego do prostego ładowania treści AJAXem mamy załączać całą bibliotekę jQuery?

A ja zgadzam się w pełni z Mariusze. Moim zdaniem, jeśli ktoś uczy się webu to choć raz warto aby samodzielnie zrobił połączenie Ajax, obsługę błędów, dowiedział się co nie co o statusach itp. itd. Dzięki temu można zrozumieć jak to wszystko działa i co kryje się pod magicznym "ajax" z jQuery. A tak po za tym to jeśli już chcemy Koledze podać jakiegoś gotowca to dlaczego na Boga całe jQuery mu ładujecie do jednego Ajaxa??? Jeśli już to lepiej np. małą przyjemną bibliotekę axios, sam z niej czasami korzystam i jest na prawdę fajna, i ma dużo możliwości konfiguracji jeśli ktoś potrzeuje.

No i tak na marginesie... to pamiętajmy przy Ajax o obsłudze błędów...

komentarz 2 lipca 2018 przez GracjanDogg Użytkownik (840 p.)

pamiętajmy przy Ajax o obsłudze błędów

 A właśnie, jak przy jQuery obsługiwać błędy, te wszystkie 404 itd?

komentarz 2 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Zerknij sobie z dokumentację, tam wszystko jest ładnie opisane z przykładami:

http://api.jquery.com/jquery.ajax/
+3 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/Guide/AJAX

Ludzie, to jest pierwszy link z google. Nie prościej poszukać samemu?
komentarz 30 czerwca 2018 przez GracjanDogg Użytkownik (840 p.)
Ale mi o jakiś szablon chodziło
komentarz 30 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Tam jest dokumentacja, przewodnik jak i co z tym ajaxem, gdzieś pod koniec też jest szablon - wystarczy poszukać.
0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2018 przez EltraEden Użytkownik (590 p.)
Nie za bardzo rozumiem o co ci dokładnie chodzi no ale myślę , że może ci się przyda to : https://www.w3schools.com/jquery/jquery_ajax_load.asp

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,023 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 283 wizyt
pytanie zadane 3 października 2016 w JavaScript przez Madar Obywatel (1,560 p.)
–1 głos
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 23 października 2016 w JavaScript przez niezalogowany

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...