• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem haslem

VPS Starter Arubacloud
–1 głos
146 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez gs30001 Nowicjusz (180 p.)
Potrzebuje pomocy, nwm co się stało ale po włączeniu komputera pojawiło mi sie hasło mimo iż wcześniej go nie miałem i nwm co teraz robić. Bawiłem sie komendami i  chyba wpisałem net user win10 change czy coś podobnego i to chyba przez to.Pomocy pls

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
jak nie szyfrujesz dysku to wchodzisz przez inny system, np w trybie live
podmieniasz dowolny program pomocniczy w ekranie logowania (w system32) na cmd (np klawiatura systemowa)
uruchamiasz ten program -> uruchamia ci się cmd
zmieniasz dane, wchodzisz

później cofasz podmiane

nie testowane na win10, ale powinno działać
komentarz 30 czerwca 2018 przez gs30001 Nowicjusz (180 p.)
Wielkie dzieki spróbuje
komentarz 30 czerwca 2018 przez Absum Bywalec (2,640 p.)
Możesz także spróbować przez tryb awaryjny
komentarz 30 czerwca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)
0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2018 przez EltraEden Użytkownik (590 p.)
edycja 30 czerwca 2018 przez EltraEden
Masz kilka możliwości jak zapomnisz hasła do windowsa D:
1. Sposób który już padł czyli podmiana utilmana w system32 na cmd czyli wypalasz albo wrzucasz hierens boot cd na pena lub płytke i odpalasz byle jakiego linuxa przy starcie systemu ( linuxa bo windows nie da ci grzebać w plikach systemowych windowsa nawet jak to inny windows ). Potem klonujesz cmd w sys32 i kasujesz albo zmieniasz nazwe pliku utilman.exe i zmieniasz skopiowany plik cmd na utilman.exe ( nazwe ) i wrzucasz do system32 w katalogu windows.

2. Wypalasz albo robisz bootowalnego usb i wrzucasz tam program do resetowania hasła windowsa. ( znajdziesz bez trudu waży 20mb z tego co pamiętam wystarczy użyć googla ) bootujesz kilkasz kilka razy który windows wybierasz opcje który użytkownik i dajesz reset windows password.

3. ( koniecznie linux  a najlepiej jak masz Kali linuxa live cd ) To samo co wczesniej bootojesz przy starcie z ex nośnika jakiegoś linuxa i wyciągasz z windowsa plik SAM ( poczytaj gdzie to znajdziesz, wydaje mi się że w system32/config) . Jak wydobędziesz plik SAM to musisz go wrzucić do programu który wyciągnie ci hasła z tego pliku może być online może być offline  ( jak masz kaliego to w systemie jest już taki program wystarczy wejść w offline password atacks ) potem albo ci już program rozszyfruje hashe albo musisz to zrobić sam ( jak sam to masz tu stronke od tego : https://crackstation.net/ )  i w ten o to sposób masz hasła do wszystkich userów na systemie.

 Edit:

z tego co pamiętam to czasem sposób 1 działa na win 10 a czasem nie wiec masz 50/50 czy ci zadziała czy nie :D

Wybierz sposób który sobie tam chcesz każdy działa :D  ( jak nie wiesz z kąt się wzieło hasło to może spróbuj nie wpisując nic wejść na konto XD )

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 3,309 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2020 w C i C++ przez vishi7 Początkujący (430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 101 wizyt
pytanie zadane 23 listopada 2019 w Visual Basic przez MaxPower Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 141 wizyt
pytanie zadane 31 maja 2020 w SQL, bazy danych przez Róża Użytkownik (560 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...