• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Hierarchia wartosci

0 głosów
272 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2018 w Java przez wooeL Nowicjusz (200 p.)

Czesc. Mam takie pytanko dotyczące dokumentacji a dokladnie znaczenia słów podkreslonych na ponizszym zdj.

Na początku wydawało mi sie ze interfejs List implementuje interfejs Collection ale przeciez interfejs nie moze niczego implementowac, natomiast moze dziedziczyc ale wydaje mi sie ze to nie o to tutaj chodzi, takze prosilbym o wyjasnienie i oczywiscie z gory bardzo dziekuje za odpowiedz :)

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
edycja 26 czerwca 2018 przez mbabane

Interfejs może rozszerzać inny interfejs - extends. "Superinterfejsem" (czyli nad-interfejs), dla List jest Collection (List extends Collection). Subinterfejs (pod-interfejs) czyli interfejs, który pochodzi od danego, rozszerza go -  BeanContext rozszerza Collection.

komentarz 27 czerwca 2018 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)
edycja 27 czerwca 2018 przez Wiciorny
warto dodać że hierarchia SUPERINTERFEJSU nie jest jednoznaczna, bo Collection jest co prawda hierarchicznie Superinterfejsem dla List, natomiast dla samych BeanContext itp  też jest SUPERINTERFEJSEM,List  co więcej jest SUBINTERFEJSEM dla Collection :)
1
komentarz 27 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)

List jest superinterfejsem Collection - dobrze to napisałeś?

Jeśli tak, to możesz to rozwinąć?

komentarz 27 czerwca 2018 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)
nie napisałem tak,  ew. doczytaj to co poprawiłem teraz. Niemniej jednak nie  możesz byc coś superinterfejsem jeśli jest niżej w hierarchi i rozszerza Collection to dla rozszerzenia nie może być SUPER, bo to tak jakby Syn dla Ojca mógłbyć Ojcem :D
1
komentarz 27 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,260 p.)
Była chyba jakaś literówka i błędnie to odczytałem.
+2 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2018 przez Wiciorny Ekspert (281,250 p.)

interfejs List implementuje interfejs Collection

Dygresja: Interfejs nie może implementować interfejsu... może go jedynie rozszerzać, to klasy implementują interfejsy. 

Co sam NAPISAŁEŚ PONIŻEJ, więc broń boże nigdy takie sformułowania nie używaj bo to straszna wtopa ( więc lepiej wyrzucić do z glowy ). Dziedziczenie jest poprawne, w myśl "DZIEDZICZĘ" CZYLI ROZSZERZAM stąd słówko EXTENDS z angielskiego jest lepiej zrozumiałe i bardziej trafne w tym wypadku  .

Co oznacza w tym przypadku dla List<E> że posiada Superinterfejsy? 

- a no to, że metody/działania/ funkcjonalności  zawarte w tych interfejsach mogą byc używane, implementowane przez klasy. 

Co oznacza Podinterfejs?

- fakt, taki że pod-interfejs zawierać może wszystko to co List<E> :) czyli metody/funkcjonalności w tym interfejsie. 

- dodatkowo co jeszcze zawiera np Sub-interfejs oprócz "Swoich metod/funkcjonalności " ? No również DZIEDZICZONE KASKADOWO metody z Nad-interfejsów poprzez Interfejs List.

0 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2018 przez wooeL Nowicjusz (200 p.)
Dziekuje bardzo za pomoc.

Pozdrawiam :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 366 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2021 w Java przez Lulex Użytkownik (820 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 205 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2017 w Java przez Dethavel Początkujący (280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 757 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2017 w Java przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...