• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Regex wyrażenie jest zamieniane na tekst wyrażenia. NOTEPAD++

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
745 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Witam, nie rozumiem jednej rzeczy. Chcę uciec i zostawić daną część wyrażenia bez zamiany, a program wstawia mi tekst wyrażenia. Czy ktoś się spotkał z takim problemem? Czy to wina notepada++?
Przykład:
([od]{2}[ ][\d]{2})[ ]([od]{2}[ ][\d]{2}) -------> jest poprawne z tym od 51 do 21
Zamiana stronami? Ok nie ma problemu $2$1 jest ok problem pojawia się gdy chcę coś wstawić w zamienianym czyli nowym ( tym na które ma być zamienione) , podam prosy przykład
od 51 do 21 >>> Szukaj ([od]{2}[ ][\d]{2})[ ]([od]{2}[ ][\d]{2}), zamień na $2[ ]$1 >>> do 21[ ]od 51 jeżeli ktoś może mnie chociaż w minimalny sposób oświecić czego tu brakuje i dlaczego program zazwyczaj mi wstawia tekst wyrażenia a nie to co w nim jest zabartę to będę wdzięczny, chciałbym uzyskać efekt następujący :

"51","cośtamcośtam"
Jak używać wyrażenia do ekraślania pobranego tekstu wyrażenia do  tworzenia z niego nowego tekstu bez zamiany na wyrażenie ale na tekst, który został pobrany w pierwszej części.
 ([od]{2}[ ][\d]{2})[ ]([od]{2}[ ][\d]{2}) wpisuje to, chciałbym dodać tylko do ustalonego wzorca  ([od]{2}[ ][\d]{2})/+([od]{2}[ ][\d]{2}) zamienia na to co wpisałem a nie dodaje mi samego plusa na środku.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)

Postaraj się następnym razem zadać pytanie troszkę jaśniej :P, bo rozszyfrowania tego to był dramat.

czego tu brakuje i dlaczego program zazwyczaj mi wstawia tekst wyrażenia a nie to co w nim jest zabartę

Bo wynik zamiany nie jest wyrażeniem regularnym. Dolary to takie triki, żeby wykorzystać grupy wyrażenia regularnego z dopasowanego stringa w wyniku podmiany. Czyli generalnie specjalnymi znakami w tym drugim stringu są tylko dolar i możliwe, że \. Reszta jest przepisywana normalnie. Np

"$2 .* $1" daje "<grupa 2> .* <grupa 1>"

0 głosów
odpowiedź 20 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Uwierz mi, że na prawdę chciałem pomóc ale kompletnie nie rozumiem tego co napisałeś :(

W notepad++ regexp są dość dobrze zaimplementowane, więc aby Ci pomóc napisz proszę najlepiej kilka przykładów ciągów wejściowych i ciągów, jakie chcesz uzyskać po obrobieniu ich regexp:

w ciągu:
"xxyyzz"
wyszukaj wszystkie "y" i zamień na Y:
"xxYYzz"

W takiej formie podaj z 2-3 przykłady to pomożemy.

komentarz 22 czerwca 2018 przez Grzegorz Mikina Dyskutant (8,060 p.)
Ok, więc prosto i na temat.

Mam baze adresową kody pocztowe polski.
I przy niektórych mam podane adresy urzędów pocztowych a przy innych nie, jest 50 tyś wpisów, chcę to przerobić na sekwencję wsadową do bazy danych i na początek wrzucić to na localhost. Chcę użyć do tego filezilla. To dopasowywanie za pomocą nawiasów (, ) jest jasne. Ale mam taki oto wpis.
INSERT INTO kppol VALUE (null,"98-400","Wieruszów","wieruszowski","łódzkie","Wieruszów","Świerczewskiego_21
"); A przy innych jest o te dwa ostatnie słowa mniej.

I teraz tak
Chcę znaleść to o zmiennej treści
(null,"98-400","Wieruszów","wieruszowski","łódzkie","Wieruszów","Świerczewskiego_21
([null]),"([0-9]{2}-{0-9]{3})","([\w]*)","([\w]*)","([\w]*)","([\w]*)","([\w]*)
Przy regexp wyświetla mi prawda, ale nie podaje elementów poszczególnych nawiasów. A chciałbym od tych odjąć DO takiego  $1$2$3$4$5, lub znaleźć ([null]),"([0-9]{2}-{0-9]{3})","([\w]*)","([\w]*)","([\w]* i zamienić na  $1$2$3$4$5"",""); druga wersja jest najbardziej przeze mnie oczekiwana. Z góry dzięki za podpowiedź .

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 491 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 382 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Patryk Bieganski Nowicjusz (180 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...