• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

bash find i kasacja plików

0 głosów
228 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez aram100 Użytkownik (500 p.)
zmienione kategorie 19 czerwca 2018 przez aram100
Hej, jak usunąć w bashu plik o jakiejś nazwie z obecnego katalogu i podkatalogów?

Wiem, że trzeba użyć:

find . -name "nazwapliku"

i chyba rm

ale jak to połączyć
1
komentarz 19 czerwca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Szukałeś w Google? Znalezienie odpowiedzi na to pytanie trwa krócej niż założenie tematu na forum, serio. :)

komentarz 19 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Ja to w sumie zaczne chyba odpowiadać na każde pytanie hasłem które bym wpisał w googla. Zdecydowana większość pytań stąd to przetłumaczenie pytania na angielski i wpisanie w google. Poza analizami kodu i pytaniami egzystencjalnymi "jestem w 3 klasie liceum i cos tam cos tam"
Ja bym nawet poszedł na większą łatwizne i wpisał "find rm" :D Całkiem dobre wyniki daje, chyba ze to personalizacja wyszukiwań :D Jeśli tak to dodałbym jeszcze bash

1 odpowiedź

–1 głos
odpowiedź 19 czerwca 2018 przez RafalS VIP (122,820 p.)
Nie dam Ci gotowca, ale żeby wykorzystać wynik jednej komendy w treści drugiej można użyć składni:

komenda $(komenda wewnetrzna, wynik wstawiony w tresc komendy zewnętrznej)
komentarz 19 czerwca 2018 przez aram100 Użytkownik (500 p.)
Tu nie trzeba żadnych zmiennych i nawiasów dodawać. Pamiętam że dopisywało się dwa słówka na koniec, ale zapomniałem jakie bo robiłem to z miesiąc temu

Następnym razem daruj sobie tego typu teksty
edycja 19 czerwca 2018 przez RafalS
Regulamin mi zabrania dawania gotowców :D przepraszam jeśli Cię uraziłem. Sprecyzuj pytanie, gdybyś napisał, że wiesz o co biega z bashem, ale zapomniałes komendy to bym napisał, ale generalnie zazwyczaj jak ktoś zadaje takie pytanie to dlatego, że ma to na kartkówce i wtedy edukacyjnie lepiej jest dać wskazówke niż gotowca :P

Ja na pierwszy rzut oka zrobiłbym to tak jak napisałem. Ale wyguglałem i pewnie chodzi Ci o takie komendy:

sudo find / -name .DS_Store -delete

sudo find / -name ".DS_Store"  -exec rm {} \;

Obydwie robią to samo

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 715 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 212 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 184 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w Inne języki przez focused Użytkownik (580 p.)

93,599 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,084 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...