• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

gulp - Unexpected token ;

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
525 wizyt
pytanie zadane 18 czerwca 2018 w HTML i CSS przez Jarver Użytkownik (820 p.)

Hej :) mam problem, z gulpem w sumie to dopiero go poznaje, albo staram się poznać. Uczę się z tutorialu na necie według które wszystko powinno mi śmigać to tak:

Wziąlem zainstalowałem sobie gulpa globalnie potem załozylem katalog na localhostcie gdzie przy pomocy -npm init startuje nowy projekt w danym katalogu przy pomocy gulpa

Potem -npm install gulp --save-dev - instaluje gulpa w katalogu projektu

Nastepnie stworzylem folder app gdzie umiescilem folder css i scss (przyszlosciowo) i utowrzylem w glownym katalogu gulpfile.js w ktorym pisze wymog gulpa dla zmiennej gulp : var gulp=require('gulp');

No i teraz dla testu chce sprawdzic działanie gulpa, wpisuje na dole

gulp.task('fff',function(){
   console.log('Wow. its work!');
});

I w terminalu phpstorma odpalam gulp fff z efektem: 

SyntaxError: Unexpected token ;
    at new Script (vm.js:74:7)
    at createScript (vm.js:246:10)
    at Object.runInThisContext (vm.js:298:10)
    at Module._compile (internal/modules/cjs/loader.js:670:28)
    at Object.Module._extensions..js (internal/modules/cjs/loader.js:713:10)
    at Module.load (internal/modules/cjs/loader.js:612:32)
    at tryModuleLoad (internal/modules/cjs/loader.js:551:12)
    at Function.Module._load (internal/modules/cjs/loader.js:543:3)
    at Module.require (internal/modules/cjs/loader.js:650:17)
    at require (internal/modules/cjs/helpers.js:20:18)

Co jest nie tak :/ Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu problemu i o zweryfikowanie czy to co piszę tak na serio działą, korzystam z ang. tutorialu a mój angielski pozostawia wiele do życzenia ;(( 

Pozdrawiam MIchał :)

1
komentarz 18 czerwca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Którą wersję Gulpa zainstalowałeś? Pokaż całą zawartość pliku gulp.js, bo jesli jest tam więcej kodu niż to co pokazałeś, to błąd składni może dotyczyć innego miejsca.

komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)

Pomyslalem ze będzie miło jak dorzucę jakieś screeny a oto i one (PS. sorry za jakoś):

komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
PS F:\xampp\htdocs\testy> gulp --version
[22:02:35] CLI version 2.0.1
[22:02:35] Local version 3.9.1
PS F:\xampp\htdocs\testy>
1
komentarz 18 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)

@Jarver,

Pokaż plik package.json

 przy pomocy -npm init startuje nowy projekt w danym katalogu przy pomocy gulpa

 Przy pomocy npm init :)

komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)

Prosze tutaj jest link do zawartosci Jsona i link do efektu działania konsoli po zastosowaniu  kodu majacego za cel konwertowac scss w css:

gulp.task('sass',function(){
   return gulp.src('app/scss/style.scss')
       .pipe(sass())
       .pipe(gulp('app/css'))
});

 

komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
A co do tego npm init :D to tak o to mi chodziło ^^ przepraszam, pisałem ten post dwa razy bo za pierwszym razem wcisłem send no i zanim zdazył się wysłać ja już zmieniłem podstronę na inną X_x trzeba było pisać drugi raz, więc ten drugi raz tak na szybko :)) ale dzięki za zwrócenie uwagi.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 18 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
wybrane 19 czerwca 2018 przez ScriptyChris
 
Najlepsza
Radziłbym testować takie rzeczy w czystym folderze(projekcie), nie na joomla.
komentarz 18 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
Chyba coś zmieniasz w trakcie?
komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
Tak, tak masz rację, co więcej te zrzuty u góry są z joomli, ale proces powtórzyłem potem na czystym projekcie(czego dotyczy juz sam komentarz) i wynik był taki sam jak na joomli - zrzuty miałem zrobione z joomli dla tego je wstawiłem, przepraszam za nieścisłość jak by co!
komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
Nic nie zmieniam w trakcie robienia tego gulp, jedyne co zrobiłęm dodałęm style.scss w ktorym umiescilem troche kodu i to wszystko.
komentarz 18 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
Chodzi mi o screeny
komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
Damn screeny tak samo, to nic nie zmienia operacje przeprowadzilęm całą dwa razy (włącznie z odinstalowaniem gulpa i instalacja ponownie) raz na joomli - nie zadziałało, drugi raz na pustym katalogu.
komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)

Prosze tutaj katalogi - nic nie tworzylem, to co tu jest samo się wytworzylo jedyne co ja zrobiłęm to utworzylem folder app w nim css i scss  z czego w scss utworzylem style.scss (link do tutorialu który mnie prowadził)

komentarz 18 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
Może się mylę, ale powinien być jeszcze katalog node_modules. Dzisiaj nie mam już jak sprawdzić. Jestem poza kompem. Jutro zobaczę. Może ktoś inny pomoże.
komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)

Teraz jak na to zwróciłeś uwagę, masz rację :X ale o dziwo w tej liscie katalogow w phpstorm tego nie ma ale jest tutaj w sensie w folderze bezpośrednio

komentarz 18 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
W każdym razie dzięki za pomoc Paweł! ;) miłej nocki ja idę jeszcze na chwilke  porpóbować jak się nie uda to jutro do tego wrócę.... Dobranoc wszystkim!!
1
komentarz 18 czerwca 2018 przez pablop76 VIP (123,060 p.)
edycja 19 czerwca 2018 przez pablop76

Z tego co pamiętam to jeżeli nie podasz ścieżki w

var gulp = require('gulp');

 to szuka właśnie w tym katalogu. 

komentarz 19 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
Ok :D dzięki wszystko elegancko śmiga, postawiłęm gulpa po raz 3-ci zainstalowalem tym razem uruchamiajc shella jako administrator zrobiłem, krok po kroku raz jeszcze i śmiga! Dzięki chłopaki za pomoc i rady!
komentarz 19 czerwca 2018 przez Jarver Użytkownik (820 p.)
W sumie jak by co dopisuje dla innych pokoleń, że chyba jedyna operacja jaka się zmieniłą dotyczyła instalacji z poziomu admina... I moze faktycznie to jest to bo podczas ostatniej instalacji było znacznie wiecej ostrzezen i errorow a teraz pposzło gładko no i działa ;)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 628 wizyt
pytanie zadane 4 stycznia 2018 w HTML i CSS przez Sumer Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 92 wizyt
pytanie zadane 8 sierpnia 2023 w JavaScript przez divi0000 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
0 odpowiedzi 159 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2020 w JavaScript przez niezalogowany

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...