• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

kompilator GNU GCC dla Visual Studio Code

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,500 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
Dzień dobry,
ostatnio chciałem się przenieść z Code::block. Szukając znalazłem Visual Studio Code, jednak okazało się że nie ma kompilatora. Da się jakoś go zainstalować do niego? Nie musi być to koniecznie GNU GCC ale najlepiej by było, bo do takiego jestem przyzwyczajony.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 18 czerwca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
wybrane 18 czerwca 2018 przez Username
 
Najlepsza

Jeśli Windows, to:

  • instalujesz MSYS2
  • instalujesz pacmanem MinGW
  • otwierasz folder z projektem w VSC
  • definiujesz nowy task, który wygląda np. tak:
   "tasks": [
        {
            "label": "Compile & run",
            "type": "shell",
            "problemMatcher":"$eslint-stylish"
            "command": "g++ -std=c++14 test.cpp -o test.exe && test.exe"
        }

Oczywiście przy większych projektach lepiej użyć np. cmake'a. Poszukaj też rozszerzenia integrującego gdb z edytorem.

komentarz 18 czerwca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
pacmanem? Co to za aplikacja?
komentarz 19 czerwca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)

Menedżer pakietów, taki jak w ArchLinux, tylko dla MSYS2. Odpalasz MSYS2, wpisujesz pacman -S mingw-w64-i686-toolchain (lub mingw-w64-x86_64-toolchain dla wersji 32-bitowej) i z resztą sobie poradzisz. Generalnie radzę zapoznać się z pacmanem, bo dzięki niemu możesz ściągnąć masę bibliotek i narzędzi, bez zastanawiania się, czy zadziałają z zainstalowanym kompilatorem.

 

 

PS1. tylko jak będziesz instalował MSYS2, to koniecznie zrób to, co twórcy napisali w instrukcji instalacji.

PS2. terminal z bashem też można zintegrować z VSC.

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2018 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)

ostatnio chciałem się przenieść z Code::block

Przeniesienie się z IDE do rozszerzalnego edytora tekstu ma sens dla wielu języków, ale w przypadku C++a jest to trochę wątpliwe. Dlaczego nie chcesz C::B? Dlaczego nie Visual Studio?

komentarz 18 czerwca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
ze względów głównie tych że VSC ładniej wygląda, tak wiem że to nie dorzeczne ale poprostu
komentarz 18 czerwca 2018 przez j23 Mędrzec (194,920 p.)
VSC ma przede wszystkim o wiele lepszy edytor niż ten w C::B (edycja multikursorowa jest wyborna)
komentarz 20 czerwca 2018 przez sp00ky Obywatel (1,760 p.)

@adrian17,

Zgadzam się, w przypadku C++ na windowsie lepiej używać IDE. Ja polecam QT Creator, z włączoną wtyczką ClangCodeModel pięknie na bieżąco wyświetla ostrzeżenia i błędy. Edycja kodu także jest na wysokim poziomie, wystarczy nauczyć się skrótów.

Podobne pytania

–1 głos
3 odpowiedzi 599 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 406 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,075 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...