• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Junior Java Dev

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
424 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2018 w Java przez Qwerty97 Nowicjusz (190 p.)
Witam. Jestem studentem 1 roku i przeszedlem jakis czas temu z c++ na jave, uczę sie obiektówki i bede sie przymieżać niedługo do springa, hibernate. Tylko pytanie mam takie, bo chce pójść na jakiś staż po wakacjach i jaki projekt mogę zrobić w tych technologiach? Uczę się tej javy ale nawet nie wiem co można w tym robić, slyszlalem ze jakies aplikacje webowe, czyli strone z bazą danych etc. ? Może ktoś mi wyjasnic czym rozni sie np taka strona napisana w html css js php od takiej w javie? Jestem zielony w tych tematach. Proszę bez hejtu i jakieś nakierowanie mnie, to dla mnie bardzo ważne, pozdrawiam

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Zrób prostego CRUDA typu Blog, albo coś podobnego ze zrozumieniem. Do tego opanuj dobrze Jave, Springa, JPA, jakąś bazę, mavena i gita i na staż jesteś gotowy.

Java + Spring = możesz robić backend aplikacji webowych (logika po stronie serwera)

JavaFX = możesz robić aplikacje desktopowe

Java + Android = aplikacje mobilne
komentarz 17 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Trzeba zaznaczyć, że ze springa można korzystać także w aplikacjach desktopowych.
komentarz 17 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Masz rację. Tak samo jak i w androidzie, natomiast skupiłem się na głównym przeznaczeniu Springa.
1
komentarz 17 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)
Głównym przeznaczeniem springa są aplikacje typu enterprise, co w zasadzie nie oznacza, że ma to być aplikacja webowa - jednak aktualnie jest to najpowszechniejsze.
komentarz 17 czerwca 2018 przez Qwerty97 Nowicjusz (190 p.)
Czyli np jakbym chciał napisać swojego bloga to zrobiłym to w html css. A backend, żeby ludzie mogli zrobić sobie konto, jakieś forum to java ta?
1
komentarz 17 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Wizualne aspekty strony zrobiłbyś w html, css, ewentualnie wspomagane bootstrapem. Backend Java/Spring i wykorzystałbyś np Thymeleaf, żeby wstrzykiwać dane (model) idące z backendu do frontendu.

Ewentualnie możesz się zainteresować czym jest REST, ale to na później myślę.
1
komentarz 17 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Aha jeszcze jedna bardzo istotna kwestia jeśli chodzi o zagadnienia jakie warto poruszyć, mianowicie chodzi mi o pisanie testów jednostkowych. Na początek JUnit.

 

W sumie od razu mi się nasunęła druga jeszcze istotniejsza rzecz, to pisanie czystego kodu, w tym przypadku poczytanie książki Czysty Kod powinno na początek wystarczyć (nawet kilka pierwszych rozdziałów).

+2 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2018 przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)
Jednak zanim siądziesz do springa to proponuje najpierw poznać Jave tak na prawdę poznać.
Jeżeli jeszcze jesteś na etapie, że uczysz się Javy, a nie wiesz co z tym można zrobić to wydaje się, że jeszcze za wcześnie na springa i hibernate bo po prostu się zniechęcisz bo nie będziesz rozumiał co się dzieje.
komentarz 17 czerwca 2018 przez Qwerty97 Nowicjusz (190 p.)
Jestem na takim etapie, że kupiłem kurs na udemy Tima Buchalka za 10 euro. Kurs jest baardzo długi, typ dobrze tłumaczy. Po kilku lekcjach sa challenge do zrobienia. Narazie przerobiłem podstawy, klasy, konstruktory, dziedziczenie, kompozycje, enkapsulacje, polimorfizm, jakies arrayListy, linkedListy no i przedemna jeszcze interfejsy, klasy abstrakcyjne, Java Generic(nie wiem co to), packages, java collections, javaFX, jakas lambda,  wyjatki, bazy danych,  no duzo rzeczy, wszystko tam jest, także myślę że z moim tępem to jakieś 1-2 miesiące przedemna na przerobienie tego wszystkiego. A wracając do springa, dobrze mówisz bo jak zobaczyłem jakieś tutoriale to nie wiedziałem o co tam w ogóle chodzi, po co to jest, więc wygląda na to, żebym przerobił trochę tą jave jeszcze bo za zielony jestem. Miałem takie coś i mam nadal, taką myśl że to nie jest dla mnie i chciałem za jakiś inny język się zabrać czy coś. Ale to chyba taki strach bo po prostu jeszcze nie jestem gotowy na naukę springa.
komentarz 17 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
z Timem to na bank się dobrze wyuczysz :) Do Springa jeszcze spróbuj wyhaczyć kurs od Chad Darby.
komentarz 17 czerwca 2018 przez Qwerty97 Nowicjusz (190 p.)
Ale czasami robi takie challenge, że po prostu są nie zrozumiałe, muszę milion razy przeczytać a i tak zrobię inaczej niż on. Ale ogólnie fajnie tłumaczy :D Jest to mój pierwszy kurs na udemy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 265 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 429 wizyt
pytanie zadane 8 czerwca 2020 w Java przez keyhha Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 323 wizyt
pytanie zadane 29 października 2019 w Java przez Piotrek1604 Użytkownik (560 p.)

92,417 zapytań

141,222 odpowiedzi

318,984 komentarzy

61,831 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...