• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Własny Silnik 2D

Cloud VPS
0 głosów
948 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2018 w C i C++ przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
Witam

Mam zamiar zabrac sie za pisanie prostego silniczka 2d w C++ z uzyciem SFML i mam pytanie jak sie za to zabrac... chodzi o to ze silnik posiadal by edytor poziomow sztuczna inteligencje jakis prosty kreator wrogow itp... to jakos ogarne ale problem jest w tym ze uzytkownik musial by pisac niektore rzeczy samemu.. moje pytanie brzmi jak to polaczyc dolaczyc jakos jezyk skryptowy? dac jakos mozliwosc pisania w tym C++? ale wtedy silnik musial by jakos kompilowac to wszystko... bardzo prosze o pomoc albo chociaz jakies podpowiedzi gdzie szukac.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

Jeśli chciałbyś mieć możliwość pisania skryptów dla swojego silnika, to polecam lua. Nie jest bardzo trudno dołączyć interpreter do własnej aplikacji, pisanie skryptów w lua też nie należy do najtrudniejszych :)

Przykładem silnika ze skryptami lua jest LÖVE. Przykład gry wykorzystującej skrypty w lua - Garry's Mod.

Oczywiście zawsze możesz stworzyć własny prosty język skryptowy i interpreter do niego, ale tak daleko bym się nie zapędzał :)

komentarz 16 czerwca 2018 przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
no tak tylko nie rozumiem na jakiej zasadzie skryp lua mial by byc zamieniany na funkcje ktore daje np sfml... mogle prosic moze o jakis poradnik na jakiej zasadzie dziala implementacja lua?
komentarz 16 czerwca 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)

W przestrzeni globalnej interpretera można dodać funkcję, która po wywołaniu z poziomu lua, zostanie wywołana z poziomu C/C++. Lua zostało napisane w C, ale istnieją projekty takie jak https://github.com/ThePhD/sol2, które ułatwiają używanie go w C++. Oczywiście można też dodawać zmienne, tablice i tak dalej.

Przykładowe poradniki, które znalazłem wpisując "embedding lua in C++" / "lua for c++":

komentarz 16 czerwca 2018 przez Zayebisty Gaduła (3,200 p.)
ok ale rozumiem ze moj silnik musi miec jakis kompilator

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,352 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,247 wizyt
pytanie zadane 15 maja 2017 w Inne języki przez kalendarmenn Obywatel (1,270 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 525 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2015 w Offtop przez Bartek09797 Początkujący (440 p.)

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...