• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Python zadanie krotka

Object Storage Arubacloud
0 głosów
320 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2018 w Python przez niunia1617 Nowicjusz (120 p.)
Witam ☺Potrzebuję pomocy przy zadaniu. Niestety przez prawie dwa tygodnie nie byłam  na uczelni ponieważ miałam anginę a wykładowca zadał nam pracę domową której wcale nie rozumiem.  Jestem bardzo wdzięczna za każdą pomoc dodam jeszcze że na uczelni programujemy na Pythonie 3.4.4
A oto treść zadania:

 

Cena w złotych i w groszach może być reprezentowana jako krotka. Np. cena 2 złote i 50 groszy może być reprezentowana krotką (2, 50).

Napisać następujące funkcje

    pobierz_cene() — funkcja pobiera od użytkownika dwie liczby całkowite – cenę w złotych i groszach. Liczba złotych musi być nieujemna, a liczba groszy z zakresu 0–99. Jeżeli użytkownik poda złe wartości (ujemna liczba złotych lub liczba groszy spoza zakresu), to funkcja informuje go o tym i prosi o ponowne podanie ceny – aż do skutku. Funkcja zwraca pobraną cenę (krotkę);

    wieksza(cena1, cena2) — funkcja zwraca informację o tym, czy cena zadana pierwszym argumentem jest większa od ceny zadanej drugim argumentem;

    podwyzka(cena, o_ile) — funkcja zwraca cenę zadaną argumentem cena (krotka) zwiększoną o wartość zadaną argumentem o_ile (też krotka); jeżeli argumenty są poprawnymi cenami (dodatnia liczba złotych, grosze z odpowiedniego z zakresu), to zwrócona cena musi też być poprawna.

    obnizka(cena, o_ile) — funkcja zwraca cenę zadaną argumentem cena zmniejszoną o wartość zadaną argumentem o_ile; jeżeli argumenty są poprawnymi cenami (dodatnia liczba złotych, grosze z odpowiedniego z zakresu), i cena zadana argumentem cena jest wyższa niż cena zadana argumentem o_ile to zwrócona cena musi też być poprawna. Funkcja może założyć, że powyższe warunki są spełnione – nie musi tego sprawdzać.

    cena_na_napis(cena) — funkcja zwraca napis reprezentujący cenę. Np. dla argumentu (2, 50) funkcja zwróci napis "2 zł 50 gr".

Napisać program sprawdzający poprawność funkcji. Program pobiera od użytkownika początkową cenę, wartość podwyżki i wartość obniżki, a następnie wyświetla cenę po podwyżce i cenę po obniżce (obniżka następuje już od ceny podwyższonej). Jeżeli ceny nie można obniżyć (kwota obniżki jest większa niż cena), to program wyświetla o tym informację.
komentarz 13 czerwca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Wyobraź sobie, że ja przez rok nie byłam na uczelni, a po roku zaczęłam pracę jako frontend developer :)

To, że opuściłaś zajęcia nie usprawiedliwia Cię na tyle, żeby ktoś rozwiązywał zadania za Ciebie.

Albo daj to pytanie do kategorii z ogłoszeniami i wtedy od razu podaj kwotę, jaką jesteś w stanie zapłacić za rozwiązanie zadania, albo weź się za to sama, napisz trochę kodu i wróć do nas, jak będziesz miała z czymś konkretnym problem.
komentarz 13 czerwca 2018 przez niunia1617 Nowicjusz (120 p.)
Może wcześniej tego nie napisałam ale chodzi mi o to  żeby mi ktoś to wytłumaczył a nie od razu pisał za mnie całe zadanie. Chodzi o to że ja nawet nie wiem jak się za to zabrać i tyle :)
1
komentarz 13 czerwca 2018 przez Benek Szeryf (90,870 p.)

A czy nie szybciej jest przeczytać jakiś tutorial? Albo lepiej, użyć wyszukiwarki? Masz za zadanie napisać funkcję, więc wyszukaj zwrot funkcja python i poczytaj. Przecież jak ktoś Ci napisze tutaj rozwiązanie, to też musisz poświęcić czas, aby je przeczytać. Dodatkowo straciłaś czas, by założyć konto i przepisać treść zadania...

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2018 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
Gdzie masz problem, w którym miejscu się zatrzymałaś? Tylko nie pisz, że nie wiesz jak zacząć.
komentarz 13 czerwca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Przecież od razu widać po pytaniu, że niczego nie zrobiła i czeka na gotowe zadanko :)
0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

To takie pytania:

  • czy umiesz czytać wejście od użytkownika?
  • czy umiesz tworzyć i używać funkcje?
  • czy umiesz tworzyć krotki? (to powinien być pierwszy slajd z wykładu o krotkach)

Jeśli umiesz powyższe, możesz zrobić "uproszczoną" wersję tego zadania. Na przykład, czy byłabyś w stanie napisać taką funkcję?

def podwyzka(zlote, grosze, o_ile_zlotych, o_ile_groszy):
    # kod

Jeśli tak, to pozostaje zamienić argumenty na krotki, a w funkcji rozbić krotki na wartości z których się składają:

def podwyzka(cena, o_ile):
    zlote, grosze = cena
    o_ile_zlotych, o_ile_groszy = o_ile
    # reszta tak samo

 

Podobne pytania

+2 głosów
2 odpowiedzi 378 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 551 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2023 w Python przez pythonbegnner02 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 279 wizyt
pytanie zadane 16 lutego 2023 w Python przez skyynet Początkujący (410 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,560 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...