• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Arkusz E14 - dlaczego po użyciu float:left znika stopka?

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,008 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2018 w Egzaminy zawodowe przez xtomek99 Nowicjusz (160 p.)

Cześć. Rozwiązuję sobie ten oto arkusz:

http://egzamin-e14.blogspot.com/2017/10/arkusz-e14-01-1706.html

Na początku zrobiłem szkielet strony w html czyli cztery bloki, baner, stopka i panele lewy i prawy. Zabrałem się za CSS i zrobiłem wszysto wg instrukcji. Jednak po zrobieniu każdy element był nad sobą, więc stwierdziłem że należy użyć float.

Po wpisaniu float:right; w stylach css panelu prawego jest coś takiego.

naturalnym kolejnym krokiem wydaje się być wpisanie float:left; w css panelu lewego, tak by oba te panele były obok siebie, a nad nimi baner, pod nimi stopka. Gdy jednak to robię, z niewiadomych przyczyn stopka całkowicie znika i jest niewidoczna.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

komentarz 8 lipca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Polecam przerzucić się na flexa: https://css-tricks.com/snippets/css/a-guide-to-flexbox/

Dużo przyjemniej ustawia się cały layout.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2018 przez xtomek99 Nowicjusz (160 p.)
Okej, już działa

Jakby kogoś interesowało rozwiązanie - dopisałem atrybut clear:both; w css stopki.
0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2018 przez toffik93 Bywalec (2,820 p.)
Z mojej strony taka informacja:

Jeśli chcemy, aby divy układały się obok siebie, to musimy w pliku CSS dopisać właściwość float:left; .

Jeśli chcemy, aby divy układały się pod sobą, to musimy w pliku CSS dopisać właściwość clear:both; .

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 961 wizyt
pytanie zadane 22 września 2018 w HTML i CSS przez lach Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 325 wizyt

93,335 zapytań

142,331 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,670 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...