• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"gra w życie" - excel

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
2,362 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2018 w Inne języki przez lucelka Początkujący (260 p.)

Cześć !

potrzebuje pomocy w wykonaniu zadnia - ( na planszy 10x10) w Excelu zrobić grę w życie :

Reguły gry według Conwaya

  • Martwa komórka, która ma dokładnie 3 żywych sąsiadów, staje się żywa w następnej jednostce czasu (rodzi się)
  • Żywa komórka z 2 albo 3 żywymi sąsiadami pozostaje nadal żywa; przy innej liczbie sąsiadów umiera (z „samotności” albo „zatłoczenia”).

na razie mam zrobiona plansze 10x10, gdzie 0 ( martwa komórka) ma czarna komórkę a 1 ( żywa komórka ) ma biała komórkę,

 

z góry dziękuję za pomoc heart

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 grudnia 2018 przez ESS Nowicjusz (140 p.)
Cześć !

Można zrobić to tak :

- zrobić dwie plansze (10x10) : pierwsza do zapoczątkowania życia (pierwszego kroku) i obserwacji

 oraz druga z formułami, które będą sprawdzały pierwszą planszę (zgodnie z regułami) i symulowały życie w kroku następnym

- napisać proste makro, które przenosi wartości z drugiej planszy do pierwszej

- podpiąć makro do przycisku

- ustawić formatowanie warunkowe z kolorami dla wartości 1 (tak żeby obserwować Życie:) )

- można zrobić sumę aktualnych Żyjących komórek

Naprawdę niezła zabawa. Zachęcam do realizacji, wyniki są nieoczekiwane.

Poniżej formuła (trochę straszna), która jest przeciągnięta po całej drugiej planszy

=JEŻELI(JEŻELI(SUMA(PRZESUNIĘCIE(F8;-1;-1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;1;-1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;-1;1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;;-1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;-1;;;);PRZESUNIĘCIE(F8;;1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;1;;;);PRZESUNIĘCIE(F8;1;1;;))=2;1;0)+JEŻELI(SUMA(PRZESUNIĘCIE(F8;-1;-1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;1;-1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;-1;1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;;-1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;-1;;;);PRZESUNIĘCIE(F8;;1;;);PRZESUNIĘCIE(F8;1;;;);PRZESUNIĘCIE(F8;1;1;;))=3;1;0)=1;1;0)

Jakby ktoś zrobił optymalniej to wbijać !

 

-
komentarz 5 grudnia 2019 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)
Wbiłem i co? ;-)
0 głosów
odpowiedź 5 grudnia 2019 przez mmarszik Mądrala (7,390 p.)

Mniej więcej tak (ale wymiar 11x11, bo na parzystych nie ma środkowego pixela)

U góry plansza główna, na dole sumujaca, to niebieskie, to funkcja życia:

 

Tutaj kod makra, żeby nie trzeba było ręcznie kopiować.

Jak jest wpisane formatowanie warunkowe, to po zmianie na wartość 1 zmienia się kolor komórki. Widać też, ze formuły w narożnikach nie sumują 9ciu komórek, tylko odpowiednio mniej:

Efekt po kilku uruchomieniach makra:

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 1,279 wizyt
pytanie zadane 3 grudnia 2019 w C i C++ przez PirchHD Obywatel (1,730 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,050 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,184 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2016 w C i C++ przez Krystek102 Bywalec (2,440 p.)

92,573 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...