• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java funkcje tablice

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
190 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2018 w Java przez uczen3354534 Nowicjusz (180 p.)
interesuje mnie druga funkcja

 

napisz funkcje czyPelnoletni, która jako parametr przyjmuje liczbe calkowita bedaca wiekiem osoby. dopuszczalne wartosci to przedzial [5;130], dla innych funkcja powinna wyrzucac wyjatek. funkcja zwraca wartosc true jezeli podany wiek jest rowny 18 korzystajac z tej funkcji napisz funkcje przyjmującą jako parametr tablice liczb calkowitych bedacych wiekiem dla grupy ludzi. funkcja ma zliczyc ilosc osób pelnoletnich
komentarz 12 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Wszystko fajnie, ile masz zrobione i z czym masz konkretnie problem? :)
komentarz 12 czerwca 2018 przez uczen3354534 Nowicjusz (180 p.)
pierwsza funkcję napisaną mam. Za tablicami nigdy nie przepadałem :/

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2018 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Wszystko co musisz zrobić to napisać metodę, która w parametrze ma tablicę. Następnie pętlą for przejść po całej tablicy i w tym forze wywołać metodę, którą już napisałeś. Do tego robisz jakiś licznik w tej metodzie i za każdym razem kiedy wartość w tablicy się zgadza to go inkrementujesz. Na końcu robisz return licznika i tyle. ;)

Spróbuj to napisać i wklej tutaj kod jeśli będziesz miał wątpliwości.
komentarz 15 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Patrz co robisz.........

W 32 linijce powyższego listningu - zgłaszasz sobie fail od tak.

    wiek = -1;
        boolean expResult = false;
        result = instance.czyPelnoletni(wiek);
      fail("nie ma wyjatku");
        assertEquals(expResult, result);

A tego false to nigdy nie dostaniesz, bo w metodzie czyPelnoletni albo zwracasz true, albo rzucasz wyjątki.

I patrz na komunikat bo jest podane, w której linijce być może jest błąd.

komentarz 15 czerwca 2018 przez uczen3354534 Nowicjusz (180 p.)
Czy assertFalse koniecznie musi występować w testach?

poprawiłem kod i za komentowałem wspomnianą cześć kodu i testy przeszły
komentarz 15 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

Czy assertFalse koniecznie musi występować w testach?

To co ma być w testach zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. W tym przypadku wydaje się, że taki test powinien się znaleźć, ponieważ, co się stanie jak ktoś poda wiek 11? Według działania metody wynika, że taka osoba będzie pełnoletnia. Więc tak na prawdę ten test spełnił swoją rolę bo wykrył, że metoda jest złe zrobiona.Tak więc to nie test jest u Ciebie problemem, a implementacja metody czyPelnoletni.

komentarz 15 czerwca 2018 przez uczen3354534 Nowicjusz (180 p.)
no to nwm co źle zrobiłem w tej metodzie
komentarz 15 czerwca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

to ją przeanalizuj np. na kartce, tam są raptem 3 linijki - i ograniczają się do rozumienia działania if.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 217 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2022 w Java przez michal441599 Użytkownik (530 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 517 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2020 w Java przez Zefir Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,129 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...