• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

CSS i html? Co jest nie tak?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
261 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2018 w HTML i CSS przez qarq Początkujący (330 p.)

Witam Was, rozpocząłem naukę HTML i CSS i mam pewien problem. Mianowicie chodzi o połączenie html i pliku CSS. Pliki są w tym samym folderze, wszystko niby zgadza się z książką z której się uczę a jednak coś nie działa. Jeśli chodzi o przeglądarki próbowałem zarówno Safari jak i Chrome. 

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<link href="style.css"
type="text/css"
rel="stylesheet" />

</head>
<body>


<h1>Próbne arkusze styli</h1>

<h2>zobaczmy jak to działa</h2>

<p class="one">Arkusz numer 1(zielone tło i białe litery) </p>
<p class="two">Arkusz numer 2(czerwone tło i czarne litery</p>









</body>
</html>




a tutaj plik CSS


body {
background-color: rgb(82, 68, 68)
color white
padding 20px
font-family Arial

}


h1 {

    background-color:rgb(44, 138, 102) 
    color white
    padding 20px
}
h2{
    background-color: rgb(116, 86, 95)
    padding inherit
}
p.one{
    background-color: rgb(48, 179, 48)
    color white

}
p.two{
    background-color: rgb(185, 84, 84)
    color black
}

efekt jest taki (czyli żaden) 

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wybrane 13 czerwca 2018 przez qarq
 
Najlepsza
color white
padding 20px
font-family Arial

tyczy się to generalnie całego pliku ze stylami.

 

komentarz 13 czerwca 2018 przez qarq Początkujący (330 p.)

Poprawiłem średniki, wyczyściłem cache,sprawdziłem rozszerzenie. 

body {
background-color: rgb(82, 68, 68);
color: white;
padding: 20px;
font-family: Arial;

}


h1 {

    background-color:rgb(44, 138, 102); 
    color: white;
    padding: 20px;
}
h2{
    background-color: rgb(116, 86, 95);
    padding: inherit;
}
p.one{
    background-color: rgb(48, 179, 48);
    color: white;

}
p.two{
    background-color: rgb(185, 84, 84);
    color: black;
}

Kod wygląda teraz tak jak powyżej; tym razem pokazuje się po prostu pusta strona; bez tekstu.

komentarz 13 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
wstawiłem na codepena Twój html i css ten co poprawiłeś i wszystko działa jak należy:

https://codepen.io/anon/pen/WyOvrw
komentarz 13 czerwca 2018 przez qarq Początkujący (330 p.)
Skopiowałem cały folder na komputer z windowsem i przeglądarką Chrome. Efekt taki sam.

Możliwe jest że podaje gdzieś złą ścieżkę do pliku .css?(chociaż w visual code studio, kiedy kombinacją cmd+kliknięcie próbuje przejść do arkusza, wszystko działa). A może to kwestia kodowania? Wybrane mam "UTF-8 with BOM".
komentarz 13 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
nie pracuj z BOM, ustaw bez bom i przekoneertuj pkik zeby to usunac.
komentarz 13 czerwca 2018 przez qarq Początkujący (330 p.)
Ogromne dzięki! Problem był właśnie chyba w kodowaniu, bo zrobiłem od nowa wszystko (bez BOM) i wszystko działa.
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
1. Spróbuj CTRL + F5 (usuń cache)

2. Mamy HTML5; nie musimy dopisywać type="text/css"

3. Sprawdź, czy plik css nie ma rozszerzenia .css.txt
1
komentarz 12 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
4. Pomiędzy właściwościami CSS nie masz średników (;) dodaj je tam; prawdopodobnie to one powodują błąd.
0 głosów
odpowiedź 12 czerwca 2018 przez Nuneeek1 Nowicjusz (140 p.)
Brak średników pomiędzy właściwościami w pliku .css
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2018 przez toffik93 Bywalec (2,820 p.)

podłżczenie zewnętrznego pliku CSS do HTML polecalm pisać w takiej kolejności 

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css"/>

 

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 211 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2018 w HTML i CSS przez karateka2001 Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 800 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 515 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Damian12345 Bywalec (2,940 p.)

92,565 zapytań

141,418 odpowiedzi

319,604 komentarzy

61,951 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...