• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ciecie PSD - czy jest to przezytek?

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
593 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2018 w HTML i CSS przez matoung Początkujący (430 p.)
Cześć,

Ostatnio słyszałem, że cięcie PSD do HTML jest już przeżytkiem i nie warto wrzucać do CV takiej umiejętności. Dementujecie?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2018 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
wybrane 11 czerwca 2018 przez matoung

Najlepsza
Niby oczywiste, że frontend-dev musi takie rzeczy umieć ale panie z HR czasem takich rzeczy nie wiedzą i trzeba je oświecić. Ja bym wrzucał.
komentarz 12 czerwca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Zgodzę się z tym, że warto mieć jakąś podstawową znajomość Photoshopa, albo Gimpa. Jednak, czy frontend developer musi umieć obrabiać grafikę (wliczając w to cięcie PSDków)? Byłem w kilku projektach (zawodowo) i w żadnym nie musiałem tego robić. Grafiki, czy ikonki dostarcza(ł) mi grafik. Moim zdaniem bardziej przyda się dużo lepsza znajomość CSS niż programów graficznych, bo w CSS można obecnie zrobić na prawdę wiele - przykład sprzed miesiąca.

komentarz 13 czerwca 2018 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,150 p.)
Moim zdaniem cięcie psd należy do podstaw photoshopa. Ja nie mówię o hiper, uber rozbudowanych stronach gdzie cięcie takiego layoutu to koszmar tylko coś bardziej podstawowego.

Niemniej jednak taka umiejętność się przyda i zaprocentuje na przyszłość. W dzisiejszych czasach programista jest często spychany do roli: "Gość od wszystkiego".

Nie wiem jak to jest w korpo, bo nie miałem z nimi do czynienia. Ale pomagałem w kilku start-upach i Ci powiem że robiłem  dużo rzeczy, które nie mieściły się w zakresie moich obowiązków.
+1 głos
odpowiedź 11 czerwca 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Ja bym wrzucił, zawsze to coś więcej.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 267 wizyt
pytanie zadane 24 maja 2018 w HTML i CSS przez Tradereu Użytkownik (780 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 496 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2017 w Nasze projekty przez goran. Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,201 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,527 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...