• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Instrukcja string w C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
761 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2018 w C i C++ przez janusz1 Początkujący (330 p.)
zamknięte 10 czerwca 2018 przez janusz1

Witam, miałem do wykonania takie oto zadanie:

  1. Napisz program wczytujący nazwiska do tablicy n- elementowej.
  2. Program wyszukuje nazwisko o najmniejszej i największej ilości  liter w nazwisku.

Wszystko pięknie działa, ale na końcu, gdy program ma wyświetlić nazwiska z najmniejszą i największą liczbą liter, coś nie działa - jedno pole zawsze zostaje puste (chyba, że któreś z wpisywanych nazwisk mają jednakową długość - wtedy pokazuje mi jedno z nich).

Program:

 

I teraz to co mi wychodzi:

 

Jeśli ktoś wie, w czym problem, proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

komentarz zamknięcia: problem rozwiązany
komentarz 10 czerwca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Poproszę o kod w formie tekstu.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
wybrane 10 czerwca 2018 przez janusz1
 
Najlepsza
Do `min` i `max` przypisujesz na start długośś pierwszego nazwiska, ale już stringi `nazwisko1` i `nazwisko2` odpowiadające liczbom min i max pozostają puste. Co jeśli pierwsze nazwisko okaże się najdłuższe lub najkrótsze? W przypadku gdy pierwsze nazwisko (Osoby[0]) jest nadłuższe, to `if (max<=Ilosc[i])` nigdy się nie sprawdzi, więc do `nazwisko2` nigdy nic nie zostanie przypisane. Długość wyświetla się poprawnie, bo została przypisana przed pętlą. Analogiczny problem jest dla przypadku gdy Osoby[0] jest najkrótszym nazwiskiem.
komentarz 10 czerwca 2018 przez janusz1 Początkujący (330 p.)
Dziękuję :)
komentarz 10 czerwca 2018 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
Proszę :) Btw. na przyszłość - kod wrzucamy w formie tekstu w specjalne pole tekstowe na kod.
0 głosów
odpowiedź 10 czerwca 2018 przez Mr_ZuXii Nowicjusz (190 p.)
max<=ilosc[i] tu masz błąd ponieważ if nigdy się nie wykona ponieważ ilosc[i] zawsze będzie większa.
komentarz 10 czerwca 2018 przez janusz1 Początkujący (330 p.)
Nie tu problem - program nadal nie działa.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 185 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2023 w C i C++ przez HUBSON2912 Obywatel (1,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 209 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 181 wizyt
pytanie zadane 2 listopada 2022 w Java przez Digi26 Nowicjusz (120 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...