• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie polecacie podcasty angielskie

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
708 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez devrafalko Nowicjusz (140 p.)
edycja 11 czerwca 2018 przez devrafalko

Hej, pojawiło się już kilka podobnych pytań, ale głównie w kontekście nauki języków lub podcastów i kanałów na youtube gdzie w odpowiedziach polecane były głównie polskie kanały youtube.

Ja od pewnego czasu zacząłem w trakcie pracy, treningów, gotowania, jakiejkolwiek aktywności fizycznej (odkurzanie, strzyżenie owiec, kopanie rowów) słuchać sobie podcastów angielskich, i nie stricte nastawionych na naukę tego języka, gdzie analizuje się jakieś zwroty, czasy, słowa, tylko normalnych tematycznych podcastów i zauważyłem, że po pierwsze dowiaduję się ciekawych rzeczy na temat świata a po drugie oswajam się, przypominam sobie, ćwiczę i poprawiam swój język angielski a po trzecie to jest fajna forma spędzania wolnego czasu.

Chciałbym was zapytać, czy znacie jakieś ciekawe angielskie podcasty, szczególnie w takiej tematyce jak technologie (grafeny, zimne fuzje, AI, machine learning, itd), zdrowie, aktywność, mindfullness i ogólnie rozwój osobisty (coś w charakterze "Wyprawy do wnętrza ego" p. Mirosława), coś z psychologii, umiejętności miękkich, jakieś ciekawostki naukowe, podcasty popularnonaukowe, itd.?

Z tych, które mogę polecić na tą chwilę:

1. Stuff To Blow Your Mind 
rozmowa dwóch fajnych gości głównie o technologii, nowinkach naukowych. Poruszają przeróżne tematy, przytaczają ciekawe fakty, ich konkluzje i komentarze też są nietrywialne

2. BBC Radio 4 - FutureProofing 
ekstremalnie ciekawe rozmowy ze specjalistami z różnych dziedzin którzy pracują nad innowacyjnymi technologiami, w kontekście tego jak będą wyglądać różne aspekty życia w przyszłości

3. Life Is A Marathon 
54-letni maratończyk i były programista, który wkroczył na ścieżkę rozwoju opowiada o rozwoju osobistym, trochę o podejściu do pracy, dużo o ego, podejściu mindfullness, bez zbędnego bajkopisarstwa, magii i naciąganych faktów (co się często zdarza w tej branży). Wiele razy słuchając jego podcastów udało mi się uspokoić i zredukować stres. Często podaje ciekawe życiowe metafory, które mogą zmienić koncept na życie

4. Nutrition Facts with Dr. Greger 
lekarz, który omawia badania naukowe na temat żywienia i jego wpływu na zdrowie, wszystkie tezy oparte na faktach i również zwraca uwagę na rzetelność i wiarygodność przytaczanych badań

5. Optimal Health Daily
host wyszukuje ciekawe posty z przeróżnych blogów o zdrowiu i zdrowym stylu życia i je po prostu czyta. Całkiem fajna opcja.

pewnie będę tą listę na bieżąco aktualizował, bo mam do sprawdzenia jeszcze ze 40 kanałów

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,490 p.)
Ja słucham sobie różne krótkie monologi na ted.com Praktycznie codziennie pojawia się coś nowego na różne tematy.
+1 głos
odpowiedź 10 czerwca 2018 przez szacho Gaduła (3,810 p.)
Sam Harris (neurobiolog) - https://samharris.org/podcast/
Szczególnie polecam jego wykłady i podcasty o iluzji wolnej woli.

Lawrence Krauss (fizyk) - https://youtu.be/XIzJMTPvCEk
Głównie wykłady o wszechświecie, kosmosie.

Obaj naukowcy to racjonaliści, ateiści i popularyzatorzy nauki. Często głoszą kontrowersyjne (dla większości) treści, ale popierają to naukowymi dowodami i nie zostawiają odbiorcy ze zrujnowanym światopoglądem, a nawet proponują inteligentniejsze, zdrowsze i bardziej racjonalne podejście do życia i otaczającego nas świata ;]

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
+4 głosów
3 odpowiedzi 587 wizyt
pytanie zadane 17 sierpnia 2021 w Offtop przez Paweł123 Nałogowiec (33,540 p.)

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...